Rada s elektromotorem - do trojuhelnika jede a do hvezdy ne
Moderátor: Moderátoři
- Jiri_Rataj
Rada s elektromotorem - do trojuhelnika jede a do hvezdy ne
- Jiri_Rataj
- Jiri_Rataj
jak to máš zapojené ?
. . . dej sem čitelné fotky.
- Jiri_Rataj
ok1hga píše:podívej se . . . zapojení motoru pro hvězda-trojúhelník
jak to máš zapojené ?
. . . dej sem čitelné fotky.
Ja jsem ho nijak nezapojoval - je tam klasicky pakovy prepinac - vypnuto, hvezda na rozbeh, trojuhelnik. Do instalace jsem mimo vymeny jednoho dratu (po poruse) nezasahoval. Instalace byla funkcni - normalne se to na hvezdu rozbihalo (pracoval jsem na tom asi 20x) a na trojuhelnik to jelo. Motor je staveny na obe zapojeni (ve svorkovnici ma original nacrtek).
Dotaz zni, jestli ma nekdo tuseni, v cemu muze byt problem, kdyz to ted na hvezdu nejede a na trojuhelnik bez problemu ano. Dest muze byt pricinou ale take nemusi. Ve krabici voda nebyla a pres ulozeni rotoru se dovnitr asi nedostala.
Jo, pokud to je nejaka informace - motor je starsi 3x380V 5,5kW. Pouzivam delsi privod (ne smotany) kvuli snizeni napeti. Merak ukazuje cca 380V mezi fazemi.
- Jiri_Rataj
PavelFF píše:Možná má malý záběrný moment.
Jak se dostaneš do stavu, že na "trojúhelník jede"?
prejedu pakou vypinace rovnou na druhou pozici - pojistky jsou s tim, zda se, ok.
Maly zaberny moment je dany cim? Poskozenym vinutim?
Dokazu si predstavit, ze kdyz se stipacka kousne a vcas se nevypne, ze se uvnitr muze neco odehrat.
Tím, že máš navíc odpor na napájecím kabelu může moment motoru při Y být malý. Že ti to nevyrazí pojistky při tvrdém startu by tomu odpovídalo.
Jen teoretizuju. Poprvé a naposledy jsem se s problémem setkal na učňáku, když jsme na prkénku zapojovali stykačový přepínač Hvězda-trojúhelník.Nebo to možná byla reverzace směru otáčení.
- Jiri_Rataj