Běžící světlo
Moderátor: Moderátoři
- PsychoWard666
Běžící světlo
https://youtu.be/i0QmAV1DjjQ?t=554
Našel jsem nějaké stavebnice na běžící světlo, ale pro více diod než bych potřeboval, takže jediné co mě napadá je použít Arduino a nastavit si rychlost toho běhání světla, ale přijde mi to možná trochu zbytečné, pokud by bylo nějaké jednodušší řešení.
Někdo nějaké rady? Děkuji
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A kutilmile - nelituju tě
Patřičný efekt lze udělat nejen s CMOS obvody, ale i s LS TTL (či HCT), a ty ledku uživí a nemusí se dávat žádné tranzistory navíc (ale můžou, záleží podle "nenažranosti" LEDek). Stačí tedy NE555, 74LS90 (74LS93), 74LS138 (74LS145) a reset na tu ledku, která má být poslední. Za cenu těch obvodů (i menší) se ovšem dá koupit MCU a řešení by bylo obvodově jednodušší, takže dnes MCU smysl dává i na takovouto jednoduchou aplikaci, je to jen "dle chuti každého soudruha".
Záleží ale na schopnostech toho, kdo se ptá (tvé schopnosti neznáme, a měl bys být upřímný).
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem klukovi dělal efekt "knight-rider", tak jsem tam samozřejmě taky nacpal jednočip. I s "virtuálním" žhavením ledek přes PWM.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
https://www.alibaba.com/product-detail/led-lights-Electronic-3-4-5V_62501734107.html
Máš tam docela hokej. 74138 je demultiplexer BCD na 1 z 8, k dekadickýmu čítači 7490 pro plnej rozsah patří dekodér BCD na 1 z 10 s označením 7442. K hexadecimálnímu čítači 7493 pak samozřejmě patří i dekodér/demultiplexor BCD na 1 z 16 s kódem 74154, označení 74145 patří dekodéru BCD na 1 z 10 s otevřeným kolektorem. S obvodama řady TTL už se to dneska asi postavit nepodaří, tahle historická a poměrně nenažraná řada se už prakticky nevyrábí a tím ani neprodává. Ani ta řada LS nebo ALS už není tak běžná jako před 30 lety. Dneska dostupná produkce je především v řadě HC/HCT, což jsou CMOS logický jádra s nastavenýma TTL vstupníma úrovněma a s posílenýma výstupama, aby výstupní proudy odpovídaly specifikaci TTL (má vyšší výstupní proudy = logickej zisk než řada CMOS).Mahoney píše:EKKAR: Nerozumím jazyku tvého kmene.
Patřičný efekt lze udělat nejen s CMOS obvody, ale i s LS TTL (či HCT), ... Stačí tedy NE555, 74LS90 (74LS93), 74LS138 (74LS145) a reset na tu ledku, která má být poslední...
Jo a to nastavení rychlosti poťákem je za cenu ubrání jedný Ledky taky možný.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Někdy mám pocit, že je tu (obecně) ega příliš mnoho, a konkrétně se svou nenávistí k čemukoliv programovatelnému bys taky mohl něco dělat.