Atenuátor
Moderátor: Moderátoři
Akorát je mrzutý, že u těch relátek podle autora po pár letech švejkujou kontakty. Izostat stačí párkrát "prošoupnout" zapnutím a vypnutím a je zase zdravej.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:...Akorát je mrzutý, že u těch relátek podle autora po pár letech švejkujou kontakty.
Když to chceš ovládat z MCU, tak přece není problém napsat cosi jako "servisní rutinu", která na zmáčknutí tlačítka "procvičí" všechna relé třeba řádově stokrát. A kdyby to bylo dostatečně rychlé (spíš něco jako "zavrčení"), tak si myslím, že by to mohlo víc přispět k očištění povrchu kontaktů, protože se v tom pohybu projeví zároveň cosi jako rezonance.
Koneckonců většina kontaktů je dělána tak, že při dotyku se zároveň trochu smýkají a tím se čistí...
Jo a možná bych tam místo toho PRCáka strčil ten Panasonic, co uvádím výše.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jo test po zapnutí, to je něco jinýho. Asi to vypadá stejně, jen to dělá jiný věci a patrně to i něco měří. Třeba takovej profi tester na kontrolu medicínských zdrojů, ten po zapnutí klape jak datel v říji na větev. A že tam těch pidirelátek je...
Ráno mně ten blbec bušil do komína u pidiudírny. To byl rachot jak z kovošrotu...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
JirkaZ píše:Jo a možná bych tam místo toho PRCáka strčil ten Panasonic, co uvádím výše.
Tak s tím Panasonicem, co jsi dával odkaz, bych zrovna ∏ článek neudělal.
SPDT – Single Pole Double Throw - Relé s jedním přepínacím kontaktem.
Jasně, musí být DPDT – Double Pole Double Throw - Relé se dvěma přepínacími kontakty. Takže https://cz.rs-online.com/web/p/signalova-rele/8154855 Vypadá to, že na plošák z PE1/2010 by mělo pasovat.
Předpokládám (a koukám oprávněně), že inteligentnímu člověku stačí vodítko...
Edit: a teď koukám, že jediný rozdíl mezi mým a Tvým typem je napětí cívky (jinak jsou oba DPDT)...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
a nejsou ani moc drahé, tento má Mouser.
Akorát jsem si nějak pozdě uvědomil, že ty relátka jsou spínaný proti zemi a pokud chci těch 8 relátek ovládat výstupním portem arduina, tak tam budu muset vymrsknout PNP trandy z 12V do relátek. Ideální by byl šváb alá ULN28xx ale v opačný polaitě. Jenže hledám a nenacházím... UDN2580 a TD62783 se už pár let nedělá. Tak asi namastit z trandů a nebo tuhle Toshibu?