šum nábojového zesilovače s bootstrap vazbou
Moderátor: Moderátoři
šum nábojového zesilovače s bootstrap vazbou
Mezi svorkami Anode a Cathode je PIN dioda s parametry: kapcita cca 35 pF, dark current cca 2.5 nA, šum cca 50 fW/√Hz.
Šum tranzistorů v paralelu odhaduju na 0.5 nV/√Hz, součet kapacit vstupních a reversních bude cca 30 pF (možná bude lepší to nahradit jedním se šumem cca 1 nV/√Hz a s kapcitami cca 10 pF).
Šum operáku napěťový 1.1 nV/√Hz a proudový 1.7 pA/√Hz. Vstupní kapacita common mode 2 pF a diff 8 pF. Celkem pro toto zapojení tedy asi 10 pF. Vstupní diff odpor má asi 20 kΩ. Bude ten vysoký proudový šum vadit? Díky bootstrapu by teoreticky sériový odpor zdroje (diody) měl jít virtuálně k nule nebo se pletu?
Díky za rady
Čust
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Pre napäťový a prúdový šum si treba urobiť náhradnú schému, postačuje jednoduchý model OZ ako napäťovo riadeného napäťového zdroja.
Pre šumové napätie a prúd vychádzajú dve rôzne náhradné schémy. Pri šumovom napätí zisk v spätnej väzbe rastie k vyšším frekvenciám v dôsledku klesajúcej impedancie parazitnej kapacity na vstupe OZ, čo sa prejavuje "noise bump"om okolo zlomovej frekvencie OZ.
Myslím, že ten Bootstrap tranzistor sa dá simulovať hlavne ako šumivý rezistor - odporový šum kanálu. Výstrelový šum hradla asi bude zanedbateľný.
Ak počkáte do budúceho týždňa, nájdem článok, kde sú rovnice pre bootstrap odvodené.
Ivan
No, tak jako tak to budu muset vyzkoušet, ale ty rovnice by se mi hodily... Dá se pak vybrat optimální OZ.
- Ivan_Ryger
EDIT: Myslím, že by v tomto případě vyhovoval spíše jako cascode tranzistor něco na vyšší napětí, něco jako 2SK879. Ten má ale malou forward admitanci, tak nevím, nevím, na super rychlé věci to zase nebude - no chová se to jako zesík se společným gate, tak možná to nějaký MHz dá.
- Ivan_Ryger
EDIT: Nepamatuješ si typ toho BJT tranzistoru, který jste používali?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Už jsem to tady psal, že s rostoucím počtem titulů se člověk stává duševně zranitelnějším. To je čistě empirické zjištění. Na tom není nic špatnýho, prostě moc myslí a musí si občas odpočinout.
Proč asi Kulhánek chodí na pivo?
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]