Kdo má v křižovatce přednost?
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Kdo má v křižovatce přednost?
Na této křižovatce jsem jel po Veslařské zprava, na semaforu doleva dolů zase na Veslařskou. A vjel mi do cesty nějakej vůl z té slepé ze zákazu vjezdu. Chtěl jet rovně na Veslařskou. Ovšem on má z jeho strany značku dej přednost v jízdě a na semafory vůbec nevidí, z jeho strany prostě nejsou. Předpokládám, že jsem byl v právu, když jsem očekával od něj přednost. On musí dát přednost všem, protože nemůže tušit kdo má kde jako barvu a kterej směr jede.
Občas bývá semafor vypnutej a křižovatka se řídí jen značkama hlavní (vertikální) a vedlejší (horizontální). Pak bych mu přednost dávat měl.
Nebo se mýlím?
Takže, pokud jsi ale odbočoval v křižovatce, pak máš přednost zprava či ze semaforu. Ano, odbočovací pruh nemusíš využít. Leda že bys chtěl předjet ty v odbočovacím pruhu. Ale to by sis koledoval o ťukanec, ale byl bys v právu, i s ťukancem.
1) z odstavného pruhu najíždím ve stylu zipu
2) k čemu mi je rozbité auto, když jsem měl pravdu. Pár vteřin mě nezabije, nejhorší je srážka s blbem. Co víš, zda to nebyl zloděj, zda nespěchal v důležité věci či zda neměl zrovna slabou chvilku.
Víš jak se blbě bourá, když jsi ohleduplný?
A nemáš dobrý pocit, že jsi lepčí než on? Hepší.
PS: Platil by ten, co má horšího advokáta.
Když pojedeš jako on rovně nebo budeš zabočovat vpravo, tak hned uvidíš proč je on v právu, když pro něj protijedoucí auto jede ze svého pohledu doleva a možná na nějaké semafory, které on nemůže vidět a kříží ti cestu. Potom to budeš mít hned jasnější. Tak možná pochopíš to, co si zase on mohl asi myslet o tobě, protože on tam nemá žádnou značku "Dej přednost v jízdě" (aspoň ji nevidím). Hlavně, že se nic nestalo.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
2Cowley: on z jeho strany má jen dej přednost v jízdě, na semafory nevidí.
Vycházím i z toho, že on má jednoznačně značku dej přednost v jízdě a vůbec netuší, která silnice je hlavní. Neví, jestli já v protisměru nepřijíždím právě po hlavní a to že odbočuju vlevo pro něj stejně znamená, že mi musí dávat přednost.
Koukněte se na tu křižovatku na Panoramě, tam jsou vidět i značky.
https://mapy.cz/turisticka?pano=1&pid=9 ... ase=ophoto
Tohle je ovšem tvá špatná představa. Standardní osazení křižovatky bývalo na hlavní jen značka hlavní, na vedlejších kolmo k ní jen dej přednost. Žádné dodatkové tabulky. Teprve pokud hlavní vede jinak, musí se přidat dodatkové tabulky s vyznačením hlavních a vedlejších. V téhle křižovatce bys měl přednost jedině, pokud by tam místo kulaté zelené svítila zelená šipka doleva. Ale ta tam není.forbidden píše:Vycházím i z toho, že on má jednoznačně značku dej přednost v jízdě a vůbec netuší, která silnice je hlavní. Neví, jestli já v protisměru nepřijíždím právě po hlavní a to že odbočuju vlevo pro něj stejně znamená, že mi musí dávat přednost.
Ne, neměl. Je na tom uplně stejně jako ten z druhé strany, když nejdou semafory. Pokud jede rovně, musí mu ten, co odbočuje doleva dát přednost.p32 píše:Takže měl dávat bez výjimky přednost.
Kromě problému se semaforem vidím problém v chybějící dodatkové tabulce s vyobrazením křižovatky (hlavních a vedlejších silnic).
Pokud přijíždíš z druhé strany, tak zas nevíš, že on nemá semafor. Jedeš na kulatou zelenou a to znamená dávat přednost protijedoucím vozidlům, jako kdybys očekával, že on tam má kulatou zelenou taky.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
xsc píše:Standardní osazení křižovatky bývalo na hlavní jen značka hlavní, na vedlejších kolmo k ní jen dej přednost. Žádné dodatkové tabulky. Teprve pokud hlavní vede jinak, musí se přidat dodatkové tabulky s vyznačením hlavních a vedlejších.
Pokud je to tak, tak jsem se asi zmýlil, chápu. Pak teda ale nechápu smysl osazení jen třemi semafory, místo standardních čtyř.