Mikrotrouba já nebo ona? :o))

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Alin

Mikrotrouba já nebo ona? :o))

#1 Příspěvek od Alin »

Jakou hodnotu má mít magnetron, když ho změřím Ohmetrem. Když jsem měřil kontakty co jdou s VN trafa, tak mi to ukazovalo skoro nulovej odpor, je to správně? Má tam být malej odpor nebo hodně velkej?
Taky jak změřit VN diodu, která jde na zem? Podle měřáku je po smrti, ale někde jsem tu čet, že se nedá změřit klasickým měřákem, jak je to? VN pojistka se prorazila a chci zjistit co odešlo kolem dokola.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

VN diody mivaji daleko vetsi ubytek napeti nez normalni. Nektery mivaji i 60V. Takze nejlepsi bude usmernena sit, nebo oddelovaci trafo, nekolik velkych odporu v serii a zmerit ubytek v obou smerech. Ale pozooor!
Návštěvník

#3 Příspěvek od Návštěvník »

A co ten magnetron, jak ho proměřit jestli je dobrej?
Dratak

Mikrovlnka

#4 Příspěvek od Dratak »

Tak jestli jsi měřil ty dva vývody vedle sebe, co na ně jdou kabely od trafa (a k jednomu z nich je paralelně přiveden kabel od VN zdroje), tak to je normální. Ty dva vývody je žhavení, katoda magnetronu. Zkus odpojit ten kabel od VN diod, a pak změř libovolný z těch dvou vývodů na magnetronu proti zemi. Je-li tam zkrat, je průraz v samotném magnetronu. Než na to sáhneš rukou, spoj si vývod na chvíli s kostrou kvůli vybití VN.

Pokud není jiná možnost, můžeš odzkoušet VN diodu pomocí napětí několika desítek V, v nouzi i síťového napětí. Pokud se tedy na multimetru nejeví jako proražená-pak není co řešit. Při měření multimetrem se jeví jako přerušená. Nemáš-li jinou možnost, můžeš použít třeba 60V z telefonního vedení. To stačí. Prostě jeden vývod voltmetru na jeden vývod linky, druhý přes diodu v sérii. V jedné polaritě to povede. V nouzi lze použít napětí sítě, přes měřenou diodu, paralelně k voltmetru kondenzátor, stačí 220n, na alespoň 630V. Je-li dioda v pořádku, objeví se na kondenzátoru stejnosměrné napětí cca 320V. Pozor na manipulaci se síťovým napětím!

Pokud je v pořádku trafo a diody, je vhodné celý VN zdroj nějak odzkoušet. Já jsem to řešil tak, že jsem odpojil VN kabel od magnetronu a připojil sem 10 v sérii spojených žárovek 230V/60W, objímky na skleněné tabulce kvůli VN, připojeno pro jistotu VN kablíkem. Proti kostře. Po zapnutí se žárovky rozsvítí a na vývodu bude 2-2,5kV-pozor na to, napětí je velmi tvrdé. Nutná maximální opatrnost, používat VN sondu a před jakoukoliv manipulací vybíjet a uzemňovat-prostě respektovat zásady práce s VN.

Tak můžeš snadno zjistit, je-li chyba v trafu, diodě, kondenzátorech nebo magnetronu. Pozor na práci s VN! Šňůru ze zásuvky, oklepnout vývody VN sondou, je-li tam napětí, nechat sondu chvíli připojenou, ono se to přes ní pomalu vybije. Pak zkratovat s kostrou např. pomocí měřicí šňůry, znovu změřit a pak teprve rukou. Ale jinak, většinou to bývá ten magnetron. Vzhledem k jeho ceně je nejrozumnější si koupit novou mikrovlnku. Přeji mnoho zdaru při opravě, a hlavně pozor na VN.
Alin

#5 Příspěvek od Alin »

No tak jsem to měřil, proti sobě dva vývody s magnetronu mají nula, nula prd, čili skoro 0 Ohmů. Pak jednotlivé vývody magnetronu proti kostře a to mi ukázalo cca 7,5KOhmů na obou. To asi není dobře. Co s tím je v háji magnetron? Trafo, dioda je OK, spálenou pojistku jsem přemostil.

Jakou hodnotu má mít magnetron proti kostře? Jde to nějak spravit?
SMITH

#6 Příspěvek od SMITH »

Magnetron proti kostre nekonečno. Vývody magnetronu proti sebe 0-1 Ohm. Meranie proti kostre je lepšie použiť megmet na 1000V, ale v tvojom prípade je to jasné - prerazený magnetron na zem. :cry:
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Alin

#7 Příspěvek od Alin »

Hmmmm, dík pozitivní správa. Co říkáte na mikrovlnky Sencor SMW 7225 nebo SMW 8225. Je to shit nebo se to dá koupit.
Alin

#8 Příspěvek od Alin »

Jo a je k něčemu u mikrovlnky ohřev horkým vzduchem? Jako má model Sencor SMW 8225?
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

VN dioda je složená z několika čipů a celkový úbytek v propustném směru je cca 9V.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“