Tak trochu o mašinkách (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
- vasekpetr1
Artaban001 píše: Je zvláštní, že Vectron nevydával skoro žádný hluk, což se nedá tvrdit o Brejlovci a ještě víc o naších Hydrách.
Ten motor z Caterpillaru, co je v reko Brejlích, je o poznání tišší, jak ten původní dvanáctiválec z ČKD a má i kultivovanější chod. Na K-repu psali, že Dual dokázal pokrátit jízdní dobu i o 5 minut, což je vzhledem k těm krpálům do Rapotic slušné.
- vasekpetr1
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
xsc: spotřeba toho caterpillaru bude výrazně nižší než u původního motoru ČKD, na volnoběh možná i o řád.
Už jenom minimálně proto, že ten Cat je koncepčně o dvě, možná i o tři generace novější plus elektronicky řízenej, má i protihlukovej chladicí plášť navrženej na počítači a spoustu dalších vychytávek. Ale zas nemá schopnost nouzovýho provozu s odpojeným jedním válcem, což je věc, kterou na motorech z ČKD dráhy dlouhodobě úspěšně používaly - mašina tak byla schopná samostatně dojet do dílen bez pomoci jinýho trakčního vozidla, což s jinýma motorama (ať je to jmenovanej Cat, nebo anglickej Perkins a jiný značky) dost dobře nelze - ty se na sníženej počet válců prostě právě kvůli řídící elektronice nenechají ani nastartovat, natož najet do výkonu ...Lukas-Peca píše:...
xsc: spotřeba toho caterpillaru bude výrazně nižší než u původního motoru ČKD, na volnoběh možná i o řád.
A kutilmile - nelituju tě
Strávil jsem na ČD a bůhvíjak se to pak jmenovalo - končil jsem na SŽDC, nějakou dobu. Pracovní morálka jak za socializmu, se vším byl problém. Po odchodu jsem jel vlakem až v 2010 - stejné kupátkové vagony s červenou koženkou, kterými jsem jezdil v 70-tých létech k babičce. Ano, mohl jsem srovnávat, na FIPku jsem sjel kus "západní" Evropy.
Od toho roku už jen párkrát regiojetem. Vždy bussinessclass za cenu mírně převyšující druhou třídu ČD. Servis nesrovnatelný.
Dotovat dráhy mi připadá, jako holý nesmysl. Nechť se takový národní dopravce jde vycpat.
Tohle vysvětlení beruEKKAR píše:Ale zas nemá schopnost nouzovýho provozu s odpojeným jedním válcem, což je věc, kterou na motorech z ČKD dráhy dlouhodobě úspěšně používaly - mašina tak byla schopná samostatně dojet do dílen bez pomoci jinýho trakčního vozidla, což s jinýma motorama (ať je to jmenovanej Cat, nebo anglickej Perkins a jiný značky) dost dobře nelze - ty se na sníženej počet válců prostě právě kvůli řídící elektronice nenechají ani nastartovat, natož najet do výkonu ...
Už si představuju, jak nadšeně kupuješ auto, kde ti prodejce vysvětluje, jak je strašná výhoda mít poruchový motor, který sice dvakrát tolik žere, ale do nejbližší dílny dojede i na dva válce
Ale jak jsem psal, abych to mohl objektivně posoudit, na to mi chybí statistika. Takže to ber jen jako názor.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Takže k tvému dotazu, nemyslím si, že by tvůj "hypotetický motor" byl výrazně horší. Leč na trhu jsou jiní a asi by se žádnému železničnímu dopravci nechtělo experimentovat.