schéma monitoru

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Aqarel
Kontaktovat uživatele:

schéma monitoru

#1 Příspěvek od Aqarel »

zdravím, nemá tu někdo k dispozici schéma monitoru acer AMPJ71C? edit: zhořela napájecí část monitoru a chtěl bych si ho opravit(je to má první oprava monitoru)
ivosek262

#2 Příspěvek od ivosek262 »

Aqarel
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Aqarel »

díky, našel jsem toto schéma taky, ale je celkem nečitelný hlavně ta poslední stránka tam nepřečtu žádné označení součastek
tandel

#4 Příspěvek od tandel »

Máš pravdu, čitelnost schémat stažených zadara z netu je známý problém. Pak asi nezbude než využít placených služeb. Třeba ti, kteří nabízí schémata za peníze, je budou mít v lepší kvalitě.
Killroy
Moderátor

#5 Příspěvek od Killroy »

No, ono to s těmi schématy některých věcí není tak jednoduché a pokud za něco stojí, tak je to většinou placené. Ale zdrojová část monitoru by se měla nechat dát opravit i bez schématu. Chce to ale nějaké zkušenosti a pokud jsi to nikdy nedělal jak píšeš, tak nevím. V zásadě platí že monitory se hůř opravují než telky.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
Aqarel
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Aqarel »

To Killroy: aspoň to zkusim a nějaky zkušenoti získám, doufam že se povede opravit protože teď musím koukat do staré 15.

- za usměrňovačem je spálená DPS pod několika vykonovými odpory
- proměřil jsem všetky diody, rezistory co byly okolo spálené DPS a jsou vpořádku, kondenzátory vypadají také v pohodě
- vykonový tranzistor je také v pořádku
- za trafem není žádné napětí
- jaký má být přibližně odpor cívkek transformátoru?
- proč nejsou zakresleny ve schématu filtrační kondíky u 7805?
- jak mám pokračovat dál?
DiGiCo
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od DiGiCo »

Zvolil bych asi takový postup : V první řadě vyloučit zkraty na sekundární straně (ochrana pak zdroj vypíná), zkontrolovat "průchodnost" cesty od síťového přívodu přes můstek k plusu filtračního kondíku, plus jde dál přes trafo do kolektoru tranzistoru, z emitoru proti zemi bude malý odpor - zkontrolovat. Zjistit, čím je zdroj řízený (tipuju 3842), najít datasheet k tomu švábu, zjistit, který pin je napájení a zkontrolovat na něm opatrně napětí, musí sedět podle datasheetu. Napájení švába je obvykle řešené z plusu filtračního kondíku přes odpor řádově stovky kohm až desítky megaohm - rád nepozorovaně odchází. Po startu zdroje bývá někdy řešené napájení řídícího švábu z malého pomocného vinutí na trafu - zkontrolovat. Zkontrolovat ESR kondíků na primáru, nebo je lépe vyměnit (ten hlavní filtrační většinou bývá OK). Zkontrolovat zpětnovazební smyčku (obvykle optočlen + pár drobných součástek). Tohle jsou imho nejčastější závady smps, pokud někoho napadne víc, doplňte mě.

To je zatím vše, co mě jen tak z hlavy napadá a jde to i bez schématu. Hodně štěstí a opatrně, přeci jen primár smps dovede pořádně nakopat :wink:
Killroy
Moderátor

#9 Příspěvek od Killroy »

xp: v podstatě postupovat jak píše DiGiCo, napsal vše a jiná cesta není. Co se týče nějakého odporu vinutí trafa, zapomeň na to, tomu trafu nic není a domívat se že má mezizávitový zkrat je 99% nesmysl a pro tebe neměřitelná záležitost. Také bych dost vyloučil že ten výkonový tranzistor je v pořádku. Pozor na ten napájecí rezistor(y) pro UC3842 co jde z +elytu, někdy se chová pod napětím podivně a je lépe jej preventivně vyměnit (doufám tedy že se bavíme o standardním SMPS s UC3842). Kondy u 7805 na sec. straně být musí a nevím proč je Číňan nezakreslil. Závěrem si myslím že pokud nechápeš jak ten zdroj funguje, budeš mít dost problém. Ale jednou začínal každý a třeba to začíná právě seznámením s nabitým elytem na primáru... :cry:
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
Aqarel
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Aqarel »

díky za tipy, zítra se na to podívám, zdroj je s 3842
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Ako uz spominal Killroy ten elyt na primare - nicoho vodiveho sa nechytat, najprv zmerat napatie na tom elyte a pripadne ho vybit. Pri poruchach zdroja ostava rad nabity. Tych >300V je lepsie nechytat rukou :)
nxn

#12 Příspěvek od nxn »

To máš pravdu tim kondem "sudem" už jsem taky dostal....no ale to jsem chodil ještě na základku a slovo kond mě ještě nic neříkalo.....ale to jsem dostal takovou šlupu že jsem skoro slítnul ze židle.....
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“