Smarton SM53 - oprava
Moderátor: Moderátoři
Smarton SM53 - oprava
1.chyba je ta, ze mozem ladit frekvencie, na displeji sa menia udaje, ale stale ide ta ista stanica.
2.chyba je ta, ze nemozem pridavat a ani uberat hlasitost. Predtym to islo.
Neviem, kde by mohla byt chyba.
Vraj tomu zvykne odísť digitálne ladenie? Tvári sa to tak. Čísla na displeji prepína, ale zvuk šumí stále rovnako, nič sa nemení. A neviem tomu nájsť schému.
- Artaban001
Zkusil bych prověřit napětí na zdroji a jestli běží FM oscilátor ve švábu (má být o 10.7 Mhz výš, než přijímaný signál. Předpokládám, že datová komunikace mezi uprocesorem a tímto švábem bude v pořádku
- Artaban001
Tak zatiaľ
Kým sa mi rozbehol notebook, hrať prestalo. Vežička sa sama prepla do režimu tape a nešlo s tým hnúť. Na chvíľu som to odpojil od šťavy, teraz sa dá zapnúť a prepnúť na tuner, ale ďalej nereaguje. Proste zasekne a nazdar.
Nejak mám šťastie na takéto špeky. Prednedávnom som riešil zdroj s STR-X 6757, nakoniec som dal medzi piny 4 a 6 odpor 39k, nešlo s tým nič iné. A teraz mám mikrosystém, kde jedno opravím a urobí druhé.
Tak teraz čo? Skúmať všetky spínače? Ako by ste postupovali?
Po odstávke sa dal zapnúť, ale buď si sám prepína, alebo zasekne a nereaguje. Jedno lepšie ako druhé.
Druhej časti príspevku som nepochopil.
Vlastne, procesor má aké napájanie? 5V? 3,3V? Myslíš, že stabilizátory sú pulzné, alebo analógy? Žeby niektorý uhýbal? Idem to pozrieť.
- Artaban001
Oscilátor můžeš ověřit i bezkontaktně. Stačí poblíž naladěný tranzistorák, který bude naladěn na frekvenci o 10.7 MHz výš. Nebo rozpojíš vývod od výstupu integrátoru vedoucí na varikapy a připojíš jej na potenciometr připojený mezi Ulad a GND a o hodnotě asi 100K. mechanicky tam naladíš nějaký stanice, ale budeš problém se trefit na konkrétní stanici.
Pokud máš dále zmiňované problémy, svědčí to problémech z procesorem. Buď rušení vlivem odpadnutí nějaké země při manipulaci s deskama, vyschlé kondenzátory v napájecích větvích, nebo už nevratně odcházející řídící procesor, či nějaké potíže z řídícím krystalem švába.