Nástroj k otevírání hodinek - doporučte
Moderátor: Moderátoři
- nostalcomp
Nástroj k otevírání hodinek - doporučte
Divné je, že zmiňujete množství hodinek, u kterých musíte často měnit baterii.
V běžných elektro hodinkách ať už dámských nebo pánských by měla baterie bez problému vydržet rok i dva. Oproti tomu některé moderní hodinky, které umožňují třeba spojení s mobilem apod. sice mají větší spotřebu, ale zas obvykle mívají vestavěné dobíjecí akumulátory a umožňují dobíjení bez vyjímání baterie.
Takže zřejmě máte spoustu nějakých speciálních hodinek, které nemají možnost dobíjení a mají vysokou spotřebu, když v nich musíte jak zmiňujete příliš často měnit baterie.
Možná by do budoucna stálo za úvahu se pohlédnout po hodinkách, ve kterých vydrží baterie déle nebo které umožňují dobíjení.
nostalcomp píše:...Hlavně dámských všech možných typů...
Vhodný pro otvírání lisovaných pouzder, která se otvírají v podstatě jen zapáčením za okraj mezi nalisovaným pouzdrem a tělem hodinek v místě k tomu určené drážky je tento otvírač lisovaných pouzder. U šroubovacích pouzder o průměru od 12mm bude vhodný tento otvírač šroubovacích pouzder. Ne vždy je baterie po otevření pouzdra přímo dostupná. U některých hodinek se musí ještě uvolnit nějaký další kryt baterie zabezpečený uvnitř těla hodinek třeba jedním nebo i více miniaturními šroubky. Pro povolování a utahování miniaturních šroubků různých krytů baterii v hodinkách je vhodný tento profesionální hodinářský šroubovák, který má náhradní hroty a je kvalitní. Nebo si můžete koupit nějakou levnou sadu tzv. hodinářských šroubováků, kterých je po internetu spousty (stačí si projít několik odkazů a vybrat si) a i když šroubováky v těchto levných sadách kvalitou nijak neoplývají tak třeba budou pro tento účel stačit.
Doporučuji k přečtení článek Jak vyměnit baterku v hodinkách? Je tam popis jak si vyměnit baterii svépomocí u různých typů. V některých případech to nemusí být úplně jednoduchá záležitost.
Ideální je nechat si měnit baterie v hodinkách u profesionála, který na to je vhodně vybaven.
Výhody výměny baterií v hodinkách u profesionálního hodináře:
1. Profesionální hodinář bude zkušenější než vy a používá vhodné nástroje.
2. Někteří hodináři dávají na jimi vyměněnou baterii až roční záruku a pokud baterie odejde dříve, tak vám ji vymění za novou zdarma.
3. Výměna baterie může být u některých hodinek velmi obtížná. Například hodinky, které jsou utěsněny proti vodě, by měly být po výměně baterie znovu utěsněny a otestovány. V některých hodinářstvích vám obvykle s výměnou baterie nabídnou také provedení tlakové zkoušky vodotěsnosti a v případě potřeby i výměnu těsnění v hodinkách. Po tlakové zkoušce by vám měli v hodinářství dát i protokol o provedené zkoušce.
Nebo si pořídit moderní hodinky umožňující dobíjení bez nutnosti vyjímat akumulátor z hodinek (tj. s bezdrátovým indukčním dobíjením). Když jednou za delší čas akumulátor v hodinkách umře tak si jej nechat vyměnit u profesionála nebo případně v servisu pro specifický typ hodinek a když už za X let pro dané hodinky nebude podpora tak si prostě pořídit hodinky nové.
Nebo si koupit hodinky, ve kterých baterie nikdy nedojde, protože tam žádná není tj. mechanické hodinky s ručním natahováním a doplňujícím mechanismem automatického dotahováním tj. tzv. automaty, které kromě ručního natažení umožňují i automatické dotahování při pohybu (pozn. dělají se jak v provedeních pro pány tak i pro dámy a nepotřebují žádnou baterii).
- Artaban001
Položenou otázku bych doplnil ještě "čím hodinky uzavřít".
Hodně hodinek jsem rozebral obyčejným nejlevnějším "Švýcarákem" - neboli zavíracím nožíkem. Šroubovací jsem otevřel obyčejnou šuplerou - volil bych kovovou spíš nefunkční digitální ze šroubovou aretací. Pořádnou a kvalitní bych na tohle nepoužíval.
Větší problém je ovšem hodinky uzavřít - šroubovací jdou snadno zašroubovat tou šuplerou, ale zaklapávací pouzdra jsem musel uzavřít i ve svěráku, kdy jsem na čelisti dal kousky korku, nebo měkké gumy a svěrák opatrně dotahoval tak, aby na čelní a zadní stranu působila celá plocha a to rovnoměrně. Výše zmiňované "vidlácké způsoby" doporučuju u svých, jak já říkám pracovních hodinek, které beru jako cenově odpovídající pracovní nástroj.
Taky bych měl připomenout, že u některých komplikovanějších digitálních hodinek - hlavně Casio, je potřeba po výměně baterie provést nucenou inicializaci, která se provádí zkratem dvou pinů na strojku - postup je většinou popsán na nálepce na první baterii, kterou jsou hodinky osazeny z výroby, nebo zespodu na víčku.
Pokud si chceš "hrát na hodináře", doporučuju výše linkované nástroje, ale ještě bych dohledal lis na zavírání
https://hodinar-frydl.sluzby.cz/lisy-na ... a-hodinek/
- ručně fakt někdy víčko zaklapnout nejde. Pokud si hodinek vážíš, zásadně práci přenech hodinářovi, protože on Ti může v případě výměny baterie provést tlakovou zkoušku po zásahu dovnitř.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Teď mám už pátým rokem hodinky u kterých sem baterku zatím měnit nemusel.
- Artaban001
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Ty moje co mám teď, s tím solárním dobíjením, jsou taky Casia. Jsou to rádiem řízený Casia Lineage (LCW-M500T). Předtím sem měl (nebo vlastně ještě mám, ale už nenosím) dlouhý roky rádiem řízený Casia Twincept Wave Ceptor (WVA-200), ty jsou taky na jednu CR 2016. Vydržela v nich něco přes rok. Ale ten jejich koncept a řízení rádiem je nejspíš podstatně energeticky náročnější, než jednoduchý digitální, nebo quartz strojek. Ale stejně, výdrž 10+ let na jednu baterku, to teda koukám
- tomasjedno
- Artaban001
- tiktak1953
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
Ne, je to kupodivu opačně, netěsnost se projeví spíš v malý hloubce, na velký se těsnící kroužek namáčkne a potom už většinou drží.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- tomasjedno