Pájení Cu smalťáku
Moderátor: Moderátoři
Pájení Cu smalťáku
Blbý taky je, že ten svazek čumí z vinutí BLDC motoru jen cca 10 mm a požadavek je připájet silikonový vývodní kabely. Je to převin originálu, který to tak měl.
Kdysi mívalo Elchemko srágoru jménem Deizol. Párkrát jsem to kdysi zkoušel ale efekt nic moc. Pokud si to pamatuju správně, tak se to muselo roztavit v nějakým kalíšku a vývody namáčet. No to by u motoru nešlo ani teoreticky.
Není dnes něco lepšího?
Díky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
t=90000.
No akosi...
Habesan píše:Zde by se hodilo, kdybychom uměli určit z jakého materiálu ta izolace je, jak jsem se ptal ve vláknu:
t=90000.
No akosi...
"Smalťáky" na vysoký teploty jsou většinou izolovaný poliamidinidovým lakem. Drží trvale 250°C a krátkodobě 290°. Jak se ho zbavit nikde nepíšou. Co vlastně probíhá za reakci mezi poliamidinidovým lakem a starým novodurem jsem se nikde nedočetl a neví to ani chemik, co dělal na plošákách v Přelouči protože neví jaký složení má ten starej hnědej novodur. Z novýho červenýho měli vany na chemii a rozvody vzduchotechniky a prý je to chemicky nejodolnější lepitelnej či svařovatelnej matroš, jakej se dal na konci sedmdesátek sehnat.
Originál měl utrhaný vývody, blok plechů s vinutím se protočil na ložiskovým domku protože blbej PRCák zapoměl dát mezi plechy a domek do drážky pero který brání protočení a jen to zalepil. Takže jedinný co vím přesně je, že motor byl motanej čtrnácti drátama 0,2 mm. Závitů na každým pólu by mělo být 6. 12 pólů na statoru, 14 samáriáků na rotoru. Motal jsem to podle obrázku v příloze. Bohužel se něco nepovedlo ale nevím co. Je to divný, všechny cívky jsou určitě správně, Digiohmem mají všechny vývody stejnej odpor 30mΩ a indukčnost všech proti všem je taky stejná, 7uH. Plechy jsou potažený takovou izolační sklovinou, nikde žádná hrana o kterou by se drát při motání předřel.
Pár těhle BLDC motorů jsem přemotal tohle je první nepovedenej. Protože jsem vinutí zafixoval v drážkách epoxydem, už to znova přemotat nepůjde.
Navinout takovej motor není problém ale připravit si ten čtrnáctidrát aby se na žádným neudělalo očko, to je příšerná pakárna.
Ať si koupí ten, co to přinesl, novej.
Celeron píše:Je na tom 2 x smalt a klasicky na hnědým starým novoduru, na kterým to dělám běžně, se nechytám. Asi ten dvojtej smalt. Není dnes něco lepšího?
Do budoucna zkuste použít pájecí kapalinu na tenké vodiče, která má desmaltovací účinek.
ok1hga píše:nemůžu se zbavit dojmu,
teda pokud to máš nakreslený stejně jako namotaný,
že u některých cívek máš špatně směr vinutí . . .
. . . a jdou "proti sobě".
No budeš se divit, ale ty dvě cívky vedle sebe motaný vždy na opačnou stranu je právě ten "zázrak" proč BLDC motory 12T/14M chodí. Taky mě to poprvé překvapilo.
Pavel FF: Do rotoru nebylo saháno, převíjel se jen stator.
Valdano píše:pájecí kapalinu na tenké vodiče, která má desmaltovací účinek.
Díky, zkusím. Akorát se mi moc nelíbí to varování o "stáležravosti" kapaliny. Otázka je, jestli to líh opravdu komplet umeje. V tom svazku slabých drátků je velká vzlínavost, kdoví kam to až zaleze. Na co se používá podobný pletený neizolovaný měděný svazek víme dobře oba.
Motor jsem otestoval a chová se naprosto mravně. Na to, že dá na 4S Lipol skoro 1,5 kW bere naprázdno 16W, plynule mění otáčky, netopí a žádný pazvuky se nekonaj.
Namotáno stejně jako předešlej, proč ten ale tak divně blbne je mi nadále záhadou.