jednoduchý výkonový omezovač proudu
Moderátor: Moderátoři
- jarmilerik
jednoduchý výkonový omezovač proudu
Nějaký jednoduchý bastl. Díky.
Jak ztrátové řešení lze třeba vytvořit sérioparalelní kombinaci žárovek 24V s vhodným příkonem a tu použít jako omezovač.
Při malém rozdílu napětí mezi zdrojem a spotřebičem jsou vlákna studená a proud je větší, než kdyby se použil klasický odpor.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- jarmilerik
- jarmilerik
Žárovky jsou slepá ulička. Zkoušel jsem různé kombinace, bohužel u těchto výkonů, už při úbytku nad 1V na žárovce se zahřívá nad akceptovatelnou mez.
Zkoušel jsem celkem tři měniče, i ten co doporučil Celeron. Bohužel všechny se chovají stejně. Při minimálním rozdílu vstupního a výstupního napětí nefunguje proudová regulace. Bohužel v žádném datalistu tahle informace (kolik musí být diference) nenajdete. Takže jak dál? Přeci musí existovat řešení. I za cenu nějakého spínaného obvodu. Já potřebuji jen omezit proud, nic víc. Žádnou úpravu napětí.
jarmilerik píše:... Takže jak dál? Přeci musí existovat řešení. I za cenu nějakého spínaného obvodu. Já potřebuji jen omezit proud, nic víc. Žádnou úpravu napětí.
Ano, řešení existuje. Jmenuje se buck-boost měnič, případně sepic měnič, oboje samozřejmě s kombinovanou zpětnou vazbou jak na omezení napětí, tak na omezení proudu.
Nečekej ale, že to najdeš někde hotové, přičemž návrh a realizaci musí dělat někdo, kdo velmi dobře ví, o co jde.
Jak píše rnbw, situace je komplikovaná tím, že máš stejná napětí zdroje i aku.
Mimochodem: proč je nepřijatelný ohřev žárovek?
Ono holt tu fyziku (jak ji Bůh vymyslel) fakt musíš respektovat, a to navzdory všem minulým, současným i budoucím lhářům a ignorantům...
kdo ne - hledá důvod.
Pokud ta nabíječka bude schopná jít s úbytkem napětí až k zanedbatelným hodnotám, tak žárovka to umí taky. Problém je, že k tomu teoreticky dojde až v nekonečnu (při nulovém nabíjecím proudu)
Ne, celý ten problém prostě chce od začátku "uchopit" úplně jinak a začít precizní analýzou a definováním výchozích podmínek. Jako obvykle...
kdo ne - hledá důvod.
JirkaZ píše:Ano, řešení existuje. Jmenuje se buck-boost měnič, případně sepic měnič, oboje samozřejmě s kombinovanou zpětnou vazbou jak na omezení napětí, tak na omezení proudu.
Hmm, ten odkaz na Lásku co jsem dával, by měl podle toho, co tam píšou, umět z "master" baterky umět nabíjet "slave" baterku se stejným počtem článků. Tak by se měl jako buck-boost chovat. Pokud se tak nechová, tak pak věř obchodníkům.
Před časem jsem u nějakýho českýho prodejce viděl nějaký buck-boosty ale nemůžu to znova nalýzt. Na těch deskách byly dva velký toroidy. Ale nebylo to na moc velký proudy.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!