Ach ta nostalgie...
Moderátor: Moderátoři
- josef_novak
obrazovky Toshiba in line v Rožnově, tak to byla událost
první CD player byl skládačka z dílů Philips no a rekordér VHS
zrovna tak. O cenách taktně pomlčím. Některé slouží dodnes.
- josef_novak
Co se mě týče, až do mých 15ti existovala pouze čb tv Orava 132 a gramorádio A101-0. První vkv tuner schopný chytat CCIR byl Klabalův tuner z AR. Postupně k tomu přibyl kotoučák B101 a gramo NC470. K tomu zesilovač s A2030 - měli je v Praze na karláku, a to už bylo něco
Jinak pamatuju v Brně prodejnu emgeton, tuším na Orlí?, kde kupodivu mívali i pásky BASF. A ještě jako dítě pamatuju desky kvadro - značené 4 kolečky. Otázkou je, zda je bylo na čem přehrát...
Kazety se mě nikdy nějak nedotkly.
S konečnou platností jsem to "rozhráb" marantzem v 95. roce. Hraje dosud. Stejně jako gramec a kotoučák.
Chlápek tam střídavě zleva a zprava opakovaně zaklínal záhrobním hlasem: "Steeereo! Steeereo!" zřejmě si tak v Supraphonu nebo kde představovali propagaci prostorového zvuku.
https://www.sbazar.cz/bazar21/detail/19 ... a-rok-1962
nevím jestli to je přesně ono.
https://www.youtube.com/watch?v=tyz5KZO5BXs
DukeNuke píše:A ještě jako dítě pamatuju desky kvadro - značené 4 kolečky. Otázkou je, zda je bylo na čem přehrát...
Bylo.
Tesla prodávala dekodér AZQ100 se zesilovači zadních kanálů. Několik typů zesilovačů řady AZS mělo konektor připravený pro jeho připojení.
Jinak se dekodéry ( s velmi drahými a téměř nedostupnými šváby od Motoroly) stavěly i amatérsky.
nokijec píše:Kono to si snad děláš kozy.Ty inženýr vypotíš takovou hovadinu.
Polsko například kupovalo licence od Philipse Diora nebo od Fiata a měli tam 70.letech přídělový systém na potraviny.
situaci Polska znám...za vlády Edy Gierka se zadlužili (Fiat, Grundig, Agfa, Bosch...) katastrofálně.
U nás až po sametu, ekonomi brečí.
Po plyšáku se šéfování Tesly HK chytil můj spolužák z průmky a podařilo se mu to úspěšně včetně Toshiby prošustrovat. Akorát Krystaly se odtrhly a jakž takž jedou dodnes, tam mám dalšího spolužáka, dokonce souseda z lavice.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ransom píše:DukeNuke píše:A ještě jako dítě pamatuju desky kvadro - značené 4 kolečky. Otázkou je, zda je bylo na čem přehrát...
Bylo.
Tesla prodávala dekodér AZQ100 se zesilovači zadních kanálů. Několik typů zesilovačů řady AZS mělo konektor připravený pro jeho připojení.
Jinak se dekodéry ( s velmi drahými a téměř nedostupnými šváby od Motoroly) stavěly i amatérsky.
Soudruzi z NDR dělali na kvadro tohle :
Tohle je zapojeno pasivně na výstup zesilovače a do zadních repráků posílá přefázovaný rozdílový signál sterea, takže se člověku kolem hlavy ozývají jakési nedefinovatelné fantomy. Podobně měly pseudokvadrofonní výstup dělané třeba receivery Proxima, nebo Transiwatty. S kvadrofonií to mělo asi tolik společného jako pseudostereo vyrobené z čistě monofonního signálu propustěmi a fázováním.