Přečtení programu z kazety v moderním PC
Moderátor: Moderátoři
10 LET A(1)=5:LET A(2)=12
20 LET A(3)=0
30 PRINT A(1)+A(2)+A(3)
40 LET A(9)=A(1)+A(2)
Říkají tím, že DIM na začátku programu nemusí být uvedeno a ono to nehavaruje. Ale např. u Sharpa si tohoto nejsem vědom (dovolené absence DIM).
Kód: Vybrat vše
10 IFA<BTHENGOTO10Takže to asi bude z IQčka.
judeware píše: Sharp mohl mít názvy i delší (bez toho, aby se ohlásila "SYNTAX ERROR"), ale jen první dva znaky byly platné. Takže např. VO je totéž, co VOCAS a TE je totéž, co TERMIT.
tak to je vtipná zákeřnost, třeba kdybys přepisoval program z jinýho basicu a pak se dlouho divil, proč se proměnná VOCAS1 neliší od VOCAS2.
Napríklad príručka strojového kódu pre ZX Spectrum:
register R, sa sám mení, teda zvyšuje, počíta inštrukcie. Ale nieje už spomenuté, že najvyšší bit sa nemení a ostáva taký, aký ho nastavíme. Čo som sa s tým natrápil...
Ďalej stlačenie RESET. Jediné čo robí je, že sa vypne prerušenie a program skočí na adresu 0. Žiadne registre sa pri ňom ale nemažú na nulu, ako by sa mohlo zdať. Takže BASICom nepoužívané registre ho prežijú.
visiongame.cz /obchodnik/
Možná to pomůže při zkoumání této verze.
(Jeden z nejpoužívanějších řetězců jsou tam tři nuly ve finančních částkách.)
Ten soubor je sice binární, ale většinou je to text a dokonce i oddělovače řádek jsou jako ve Windows. Takže na to můžeš koukat normálně textovým editorem.TeslaPC píše:Stáhnul jsem si emulátor, a jdu to tam zkusit načítat a jsem zvědav co na tom bude.
Akorát s tím emulátorem bude ještě trošku problém. On neumí načíst textový soubor. Umí jen wav a nějakej cws, což je taky asi něco jako wav. Ten původní wav to ale nenačte, to už jsem zkoušel. Takže jediné, co mě napadá, že bych napsal program, který to z toho textového souboru zase převede do wav, ale už čistého, který to bude umět načíst.
Našel jsem to na: https://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=48&t=5129
Program pro převod do wav jsem sice napsal, ale ten výsledný wav to stejně nenačte. Nevím proč.
tak tam se píše, že od určité verze mělo IQ jiný formát záznamu na kazetu, který je nezávislý na polaritě signálu. A ta kazeta je nahraná ve formátu nezávislém na polaritě. Kdežto ten emulátor chce formát závislý na polaritě. Takže ta kazeta je asi z nějakého novějšího stroje, zatímco ten emulátor emuluje starší stroj. Snad budou teda ty programy fungovat.
Zatím jsem tedy našel jeden (ten videostop), který fungovat nebude - uprostřed se ho nepovedlo načíst, jsou tam nějaké divné znaky. Možná by to šlo doprogramovat.