balancér pro větší výkony
Moderátor: Moderátoři
balancér pro větší výkony
Leda by tam byl ještě jeden FET na každý článek v serii a ten by ho úplně odpojil, proud převezme bypass. Jenže to znamená řadu fetů v serii, další komplikace a ztráty.
Nojo, ale když nabíjíš hromadu paralelních článků proudem 10 - 15A a jeden článek má o 0,2-0,3 V víc, tak je takovejhle balancér na dvě věci, protože nabíjecí proud je třeba 10 x větší než proud skrz balancér toho postiženýho článku.
Já to řešil stavebnicí balancéru od Zajíce, jen jsem tam dal jiný, dost "parní" tranzistory, chladič jako bejk a vrtuli na chlazení. Zvládá to příčnej proud kolem 8A, pokud se pálí jen na jednom článku tak až 12A. Pak to stopne na přehřátí nabíječku. Někde mám fotky ze stavby.
http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
a tady taky
konkrétní zapojení vyráběných elektroaut by mě taky zajímalo, ale bohužel to dohledat nejde . . .
. . . výrobci si to hlídají.
Zaky píše:Balancer s rezistory schopnými vyzářit málo tepla právě musí být připojený po celou dobu nabíjení, protože ten celkem malý proud bočníkem za nabíjecí čas přece jen udělá nějaký rozdíl v dodaném náboji.
Nemáš pravdu. Pokud valíš do LiPol baterky v CI fázi proud 10 až 30 x vyšší, než co zvládne příčně balancér, tak těch pár stovek miliampér balancérem vůbec nic nezachrání. Balancování má smysl až v CV fázi, kdy se nabíjecí proud před dosažením UcellMax prudce sníží na hodnotu řádově podobnou příčnýmu proudu balancéru. Pak nabíjecí proud přechází z článku do balancéru.
Ty balancéry s trvalým balancováním nejsou na nabíjení ale pouze na "srovnání" napětí u odležených a rozhozených baterií před nabíjením.
Samozřejmě pokud někdo poskládá pack z nějakého šrotu co dům dal, každej pes jiná ves, půlka nabitá, půlka vybitá a nemá tam krom balancéru žádné hlídání, je jasné že pokud to bude nabíjet hned na prase, nějakej článek asi vyběhne.
Ale i takováto baterie, pokud už je srovnaná a nemá svody, by měla v pohodě vydržet pár nabíjecích cyklů i kdyby si balancer odjel na tu dobu k moři na dovolenou.
Až budete nabíjet baterky 7S44P desítkama ampér jako já, tak Vám bude balancér s průběžným balancováním pár stovek miliampér platnej jak mrtvýmu zimník.
A propo, Zaky, když máš to průběžný balancování namakaný, že jsi nenapsal ani slovo ve vláknu o měření vnitřního odporu 6SxP na který jsem se tu ptal. To měření jednotlivých pater baterky je u balancování i měření Ri přeci úplně stejný.