Tabulové nůžky NTE 2000/ 6.3
Moderátor: Moderátoři
Tabulové nůžky NTE 2000/ 6.3
Dík Rošťák...
Přesně seřídit spojku a brzdu podle manuálu. Je nutné použít nemagnetické měrky ! Toto seřízení je třeba provést asi jednou za 2 roky - podle provozníc hodin. Pak seřídit dva koncové spínače na vačce hlavní hřídele, ty ovládají brzdu a tím i přejetí traverzy přes horní úvrať.
Tyto nůžky mi běhají cca 20 let ! Když byly nové , tak se pouze měnilo indukční čidlo snímání otáček setrvačníku, jinak bez poruch, pouze broušení nožů
Když by to pak nešlo, tak napiš, naskenoval bych schemata a poslal.
Karel
A to je ono, Je problém ve vlastní spojce, nebo v elektronice. Bez vlastních schémat nevím jak to oblbnout, co podberlit, abych vyřadil tu zdvojenou logiku. Ale to vytažení pojistek mě nenapadlo. Asi proto, že vím, že vede do desky 25 na a10 impulzy ze setrvačníku.
Takže prosím o schémata. Dík Rošťák, SCHROST zavináč POST.cz
1 střih - po zmáčknutí tlačítek se rozjedou nůžky a natlakují se přidržovače. Po natlakování přidržovačů lze už tlačítka pustit a pracovní cyklus se dokončí sám v HÚ. Pokud budeš tlačítka celou dobu držet, tak se nic na provedení cyklu nemění!!! Skončí stejně v HÚ.
trvale - stříhá tak dlouho, dokud držíš tlačítka. Po puštění tlačítek se dokončí započatý střih.
Nožní ovládání jede stejně, jako ruční, jenom v elektronice je obejita funkce hlídání tlačítek.
funkce T = tipování - speciální težím pro nastavování a kontrolu nůžek, Ovládání tlačítkama ručně a je vyřazena funkce koncáků na vačce a čidlo otáček. V jiné poloze přepinače ovádání se roztočí motor a po přepnutí přepinače na T(tipování) se motor vypne. energií setrvačníku lze nůžky přestavit do libovolné polohy. Tady si ale nejsem jistý, jestli to opravdu vypne motor. Tady se mi to míchá s lisama, které vypínají motor.
V elektronice je jediná funkce hlídaná časákem, a to otáčky setrvačníku. Otáčkový impuls ze snímače otáček setrvačníku udržuje monostabilní klopák překlopený. Jakmile se začnou prokluzovat řemeny a prodlouží se doba na otáčku víc než je zdrávo, tak se časák vrátí do klidového stavu a nůžky se zablokují. Jiná funkce ovládaná časem daným elektronikou tam není a ani nesmí být (dáno normami o ovládání pracovních strojů). Všechny pochody jsou řízeny sekvenčně a pokud tam funguje i čas, tak to je vyloženě dané jenom mechanickou funkcí stroje, t.j. koncáky na vačce pohonu stříhacího excentru.
Pokusím se spojit s bývalými kamarády, jestli tam ještě mají nějakou dokumentaci a okopíruju ji.
Rošťák..
tobě je asi těžko radit, psal ti to honza_jan, psal jsem to taky,
nejdřív seřiď spojku a brzdu a pak se teprve zabývej elektronikou.
Ty jseš zřejmě schopnej rozjebat celou mašinu, až nepujde vůbec.
Ty schemata jsem ti měl zřejmě poslat, až když by to bylo skutečně v elektronice.
To honza_jan, při přepnutí na tipování se skutečně vypíná hlavní motor.
Karel
Já jsem nechal "úpravy" tak jak jsou,jen jsem vrátil zapojení přetížení motoru, původně nefungovalo ani čidlo.To jsem vyměnil a zrušil klemy.
Takže všem DÍK
Rošťák