Náhrada sluchátek 4000 Ohmů
Moderátor: Moderátoři
- Superpavel
Náhrada sluchátek 4000 Ohmů
Superpavel píše: ve snaze nahradit dnes už nedostupná sluchátka 4000 ohmů.
https://ostatni.bazos.cz/inzerat/168924 ... chatka.php atd.
Správnou náhradou 4kohmovejch sluchátek by byly v podstatě libovolný nízkoohmový laple, elektromagnetický nebo dynamický, s předřazeným jedno-dvoutranzistorovým stupněm s pevně nastaveným zesílením cca 10x a se vstupní imprdelancí nastavenou jednoduchým sériovým odporem 4,7 kiloohmu. Napájení by muselo stačit 2xAA nebo AAA, případně 1x Li-Pol/Li-Ion - třeba obligátní 18650.
A kutilmile - nelituju tě
Hydrawerk píše:Je ještě nějaký výkonný SV nebo DV vysílač v provozu?
Najbližšie asi maďarský Solt, južne od Budapešti, 540kHz, 2 MW. Otázka je, či by sa mu to oplatilo stavať na to, aby mohol počúvať zo sluchátiek áz kékület figylememes világos.
Kryštálku nemám, nemám tu kde naťahať desiatky metrov drátu, ale v noci na dvojlampový audion na 5 m drátu v paneláku idú v pohode Rumuni (viac vysielačov po 400kW), raz za čas aj britské talkSPORT (500kW), a nejaké ruské halekanie. Alebo ukrajinské.
Plus na 225kHz DV Poliaci, 1 MW, ale na audione už dosť potichu
kulikus píše:Nejmenší síťový transformátor 230V/20V. Na sekundár běžné špunty v sérii
přesně tohle používám, zvuk sice není hifi,
ale 10x lepší než původní vysokoohmová sluchátka s plechovou membránou a s vlastní rezonancí.
a s oddělením kondíkem cca 47nF se dá tohle použít i jako jednoduchý "sledovač signálu" . . .
lze použít tráfko ze starých rozvaděčů, kde sloužilo jako zdroj pro kontrolky,
nebo si koupit něco nového do PCB
- nostalcomp
Proto se pídím po jednoduchém řešení pro použití klasických 2x32R sluchátek. Tak bych se rád zeptal, co je podle vašich zkušeností lepší. Zdali to výše popsané řešení s transformátorem, nebo jednotranzistorový zesilovač popsaný třeba "ve Šraitovi". Složitější řešení s více trandy nebo IO asi nechci.
ano ten "předzesilovač" na jednu tužku 1.5V obr. výše se vyzkoušel taky.
Na rozsahu LW a rámovku anténu tuneru Sony hraje jediná stanice 227 kHz
a to "po polski" ostatní jsou atmosferické šumy a poruchy...ani na MW není
situace moc lepší.
Nereálná není ani výroba/oprava, chce to jen trochu trpělivosti.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 72#1127572
- nostalcomp
Když jsem si loni (k 50. letému výročí vydání plánu) postavil 1-kanálové RC auto Mars Indocar a k němu i primitivní 1-kanálovou RC soupravu, přemítal jsem, do jakého (nepočítačového) retro projektu se pustím. A volba padla právě na vozítko ovládané indukční smyčkou. Zkoušel jsem to už jako školák, ale nedokončil. I dnes projekt uvízl na stejném bodě - přijímací cívka. Cívkám jsem se vždy vyhýbal, jak to jen šlo