váha vzduchu
Moderátor: Moderátoři
Rád bych proměřil, než budu shánět jinou (vodiče k ŘJ proměřené a bez závad).
Díky
A kutilmile - nelituju tě
Potenciometr škrtící klapky je v motoru taktéž, jen na jiném místě (na obrázku pozice G69 - hůř čitelné).
Mnou zmíněný potenciometr umístěný ve váze vzduchu je na obrázku pozice G19 včetně termistoru měření teploty vzduchu (jak jsi zmínil i Ty) pozice G18.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše: Váha vzduchu v sobě žádnej potenciometr nemá, protože v ní není žádná pohyblivá součástka, která by měnila svoji polohu
Obávám se, že zase žvaníš nesmysly a víš o tom prd
Hold, existují i věci, o kterých jsi nikdy neslyšel. Na systému Digifant JE MECHANICKÁ váha vzduchu s výše zobrazeným potenciometrem. Sám jsem měl dvě auta s tímto systémem. Průtok vzduchu skrze váhu pootáčí klapkou na pružině, hřídelka jde na ten potenciometr. A zdaleka není VW/Audi jediný, kdo tento systém používal. Stejně tak byla tato váha ve starých BMW. Váha byla hliníkový odlitek a pěkně masivní, musela vážit dobře přes kilo.
A aby ses přiučil - na autě co jsem měl já, dokonce nebyl žádný analogový snímač polohy škrtící klapky (potenciometr), ale pouze dva mikrospínače, které udávali dva stavy - škrtící klapka ve výchozí poloze a druhý - škrtící klapka 100% otevření.
https://www.youtube.com/watch?v=ZvyfbcbsJWk
Auto jsem už mezitím odvezl do servisu, uvidím, na co tam přijdou (a následně musí na STK).
Ale zajímalo by mě, z jakého důvodu má potencionetr asi 10 odboček s paralelními odpory (viz fotka z 1. 8. 2023). Patrně to má velký vliv na průběh (asi hodně nelineární) nebo snížení převhodového odporu jezdce, nevím... Našel jsem i obrázek, ale je to pro nějaké BMW, ale princip a účel bude stejný.
- Přílohy
-
afm-re10.gif- Potencuimetr BMW
- (92.43 KiB) Staženo 127 x