magneto nedává jiskru
Moderátor: Moderátoři
magneto nedává jiskru
sousedka má čerpadlo Oleomac SA 18 DIY které nestartuje. O magnetu moc nevím. Je tam cívka která má z mimo vn vývod ještě jeden kontakt připojený k vypinači. Tento kontakt proti kostře vykazuje zkrat.
Vn vývod má asi 10 kOhm.
Je to správně ?
Objednal jsem zapalování nové sice ne originál ale prodejce tvrdí že je to náhrada. Taky si nejsem jist jestli je závada v něm.
Je ještě další nápad že jsou slabé magnety, jdou nějak posílit ?
děkuji za rady, co můžu udělat.
- Artaban001
Spinač jsem odpojil. Na to že je to chcípák mě navedl spinač který je označen jako off když je sepnut.
Lze nějak zhodnotit sílu magnetů ?
Uvidím jak dopadnu po montáži nového zapalování.
- Artaban001
Kdysi jsem takhle maturoval s nějakou sekačkou známé. Sekačka nechtěla za boha nastartovat, tak jsem zkoušel úplně všechno. Původně jsem o tom nevěděl vůbec nic. Při průzkumu jsem našel černou kostku, která fungovala jako generátor jisker. Zkontroloval jsem vypínač, který fungoval i jako bezpečnostní prvek (pustíš madlo, motor zdechne). Vypínač fungoval, a podle jeho funkce jsem si tipnul, jak funguje ovládání zapalovací jednotky, pod kterou se otáčel setrvačník. Když jsem zjistil, že tam toho nic k "vrtání" není, šel jsem po svíčce - vymontoval jsem ji a jelikož byla černá/začouzená, tak jsem ji prostříkal kontoxem a zkoušel jsem ji přiložit na válec a sekačku jsem zkoušel startovat - byly vidět jiskry, tak jsem svíčku našrouboval zpět a motor se po nastartování rozeběhl. Nakonec byla závada v tom, že svíčka nebyla určena pro tento motor a dotyčná sekačkou sekala pár minut denně, kdy se nejspíš svíčka nestihla nahřát na provozní teplotu a tím se karbonizovala. Nakonec jsem podle typu motoru našel vhodnou svíčku a problém byl vyřešen a já měl o pár zkušeností víc. Do karburátoru jsem nezasahoval, protože nevím, co se tam šteluje, tak to nechávám na zkušenějších - v benzínu problém nebyl
- Artaban001
Možná to s Tvým problémem nesouvisí, ale někomu to může pomoct.
Loni jsem to rozchodil tak, že jsem koupil zapalovací cívku u Kasumex.
Orig nebyla, koupil jsem doporučenou náhradu a čerpadlo chodilo, použito asi 4x.
Před týdnem opět echo od majitelky že čerpadlo neběží. Poučen z loňska jsem namontoval novou - další cívku ale tou to není.
Zkusil jsem naprázdno roztočit čerpadlo vrtačkou, na vyšších otáčkách je na svíčce slabá jiskra.
Je možné že zeslábl magnet a je možnost jej nějak nabudit ?
Děkuji.
ps. díval jsem se na youtube ale nic vhodného jsem nenašel.
Bobeš myslí, jestli jsi v zoufalství zkusil to čerpadlo roztočit (třeba vrtačkou) s ukostřeným drátem ke chcípáku - jako by ten spínač byl zmáčknutej. Sice netuším proč bys to dělal, když už se ti předtím potvrdilo, že ukostřením toho drátu se zapalování = vytváření jiskry na svíčce vypne, ale za vyzkoušení nic nedáš.BOBOBO píše:... ale zkusil jsi ze zoufalství točit s ukostřeným drátem ?
A kutilmile - nelituju tě