Protažení otvorů v desce PS mikrovrtačkou - napěťové špičky?
Moderátor: Moderátoři
Cust píše:Na pročištění díry od cínu, popřípadě nějakého drátku používám páječku s membránovou pumpou, která bordel z prokovu po zahřátí odsaje. To je mechanicky čisté. ...
Jj - SC7000 Z - odsávačka s profukem; Made in Japan - mám taky

Nebo na IC udělat můstky (tedy propojit pájkou) a po vyvrtání můstky odstranit.
Ale asi bych šel cestou, jak popisuje Ivan_01, zkusit jiný napájecí adaptér nebo napájet z aku.
obalu motorku , má to stator magnety, vinutý rotor a uhlíky. Na vnější svorky + - napájení je napojen odruš. kond 47n ( je ok) . Co ale není ok, že když změřím kapacitu mezi libovolnou svorkou a kovovým obalem, naměřím cca 32 nF , tj. uvnitř jsou patrně ještě dva symetricky mezi svorkami a kovovým obalem zapojené kondenzátory , tj. celkově je to podobné jako odruš.kond X+ 2x Y , protože tu však PE není , jde ten střed jen na kovový obal (a vrták) , podobně, jako to bývá u el. předmětů tř.II . Že ten komutátor dokáže špičky 70V z 5V napájení vyrobit, je skoro jisté.
Tohle prakticky asi odstranit nejde , ještě zkusím vytáhnout ven vodič spojený s kovovým obalem . Spíše budu ale hledat nějaký vhodnější motorek.
Nicméně kapacita 47nF kondíku na motorku je směšná pro potlačení špiček (kondenzátory v adaptérku jsou vzhledem k propojovací dvoulince na ty špičky na motorku nedostatečné). Nějaké stovky uF v provedení low ESR přímo na motorku by bylo podstatně přínosnější. Zkus nějaký lepší elektrolyt připojit ještě k tomu 47nF kondu, a pak měřit ty špičky. Mělo by to rapidně klesnout.
Vašek
kokun píše:Jj - SC7000 Z - odsávačka s profukem; Made in Japan - mám taky![]()
Honzo, jak je to u ní s filtrama, z čeho jsou? Mě se u Ersy po pár nacucnutí kalafunovýho čmoudu filtr zalepí a pustí čmoud do pumpy a zalepí ventilky a můžu rozebírat a čistit.
On totiž ten kalafunovej čmoud přejde při ochlazení zase rovnou na pevnou fázi kalafuny, kapalnou nemá.
Díry prošťouchávám zubařským šťouradlem. A prokovený zbavuju pájky bambusovým párátkem od rákosáků. Proti českejm mají neuvěřitelnou výdrž než pomalu zkarbonizují.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:kokun píše:Jj - SC7000 Z - odsávačka s profukem; Made in Japan - mám taky![]()
Honzo, jak je to u ní s filtrama, z čeho jsou? Mě se u Ersy po pár nacucnutí kalafunovýho čmoudu filtr zalepí a pustí čmoud do pumpy a zalepí ventilky a můžu rozebírat a čistit.
On totiž ten kalafunovej čmoud přejde při ochlazení zase rovnou na pevnou fázi kalafuny, kapalnou nemá.
Přijde mi to jako bílej filc, poměrně dost hustej. Každopádně o materiálu jsem nic nenašel. Filtr, kterej mám zrovna v pistoli je cca 2mm do hloubky už do černa. Ale pocitově hubou klade stejnej odpor jako fungl novej. A kalafuna už v něm taky nějaká bude.
A propo, co je v tom japoncovi za pumpu? Elektromagnetická membrána, membrána hnaná motorkem, nebo peristaltická pumpa?
V Erse je elektromagnet cívka na E jádře napájená přes diodu a do ní kmitá jádro spojený s membránou. Výkon mi připadá dost malej. Přemejšlím, jestli tam nedat membránový na motor ale nevím, jaký průtok má originál pumpa a jakej ty, co se dají koupit třeba u LáskaKit.
Celeron píše:Výkon mi připadá dost malej. Přemejšlím, jestli tam nedat membránový na motor ale nevím, jaký průtok má originál pumpa a jakej ty, co se dají koupit třeba u LáskaKit.
Ten japonec má parametry viz. foto, abys měl údaje k porovnání.
Výkon pumpy: 12W
Maximální podtlak: 650mmHg
Průtok naprázdno: 15l/min
S tím filcem ti asi nic jinýho nezbyde. V rychlosti jsem našel různý leštící kotoučky a válečky, ale 10mm a s dírou nebo trnem pro upnutí. 11mm je dost blbej průměr, aby se to dalo běžně někde koupit.
Balt76 píše:Celeron píše:kokun píše:Jj - SC7000 Z - odsávačka s profukem; Made in Japan - mám taky![]()
Přijde mi to jako bílej filc, poměrně dost hustej. Každopádně o materiálu jsem nic nenašel. Filtr, kterej mám zrovna v pistoli je cca 2mm do hloubky už do černa. Ale pocitově hubou klade stejnej odpor jako fungl novej. A kalafuna už v něm taky nějaká bude.
Ahoj Jirko.
Tvůj dotaz čtu až teď - kdy ti za mne vlastně už odpověděl Balt76.
Jak píše - bílý, hustý filc. Nwm kde mám od pistole orig. krabici - tuším v ní bude i náhradní "plexi-zásobník" i ten filc. Ale ani jsem ho za celé ty roky neměnil - a že jsem toho odsál už drahně. Vždycky jenom z toho zásobníku vyšrabu (menším šroubovákem) odsátou cín. pájku.
Jinak se k ní dostanou koupit i všechny spotřební (namátkou: hroty s různými otvory; ... a tedy i ten filc) a náhradní díly (jednoúčelové).
Pistole je vynikající - mám ji už od devadesátek, ale poslední léta už dost "zahálí"
Navíc je blbý, že běžný lochajzny mají opačně nabroušený ostří, jsou na prosekávání otvorů a né na generování válečků. Takže vnitřní sešikmení lochajzny udělá ten váleček kónickej. A řím je prosekávanej matroš vyšší, tím je to horší. Jedině si tu "opačnou" lochajznu" vysoustružit z nástrojovky a zakalit.
Díky za ty výkony čerpadla. To, co má LáskaKit, je proti tomu slabota. Mám tu jednu motorovou pumpu na 24V ale to je vše co o ní vím. Žere 0,4A, takže výkon podobnej. Průtok mužu zkusit přečerpáním vody ale podtlak nevím jak. Sací výšku vodního sloupce by změřit šlo.