Odporova dekada Metra XL6 - zkusenosti s opravou?
Moderátor: Moderátoři
Odporova dekada Metra XL6 - zkusenosti s opravou?
U samotnych odporu se stav lisi podle dekady. V 10k jsou 4 odpory prerusene a ty zbyle maji vsechny chybu okolo +3%. Podle opalenych koncu dratku soudim, ze pres ne nekdo pustil vetsi proud, nez mel. V 1k je preruseny jen jeden a ostatni se bez problemu vejdou do 0,1%. Ve 100R jsou vsechny OK, ale maji chybu +0,7 az +1,1%. To je zpusobene vlhkem? Nebo taky nadproudem?
Nemate nekdo zkusenosti s opravou? Ma to vubec smysl? Presne bezindukci odpory dnes porad nejsou uplne levne, leda ze bych tam dal nejake vyprodejove. Hmm, byly Tesla TR16x bezindukcni?
Jinak to vypada, ze jsou zoxidovane i sberace tech prepinacu, takze bych je mel vyndat a ocistit. Jak se to dela? Je potreba vyrazit tycinku v bakelitovem nosici, jak naznacuji na fotce? A jak dlouho pak ty kontakty vydrzi v solidnim stavu (tj. zanedbatelny prechodovy odpor)?
Až se ozve, dám Ti SZ.
Já mám 90 let starou přepínačovou dekádu Siemens-Halske. Je to sice strašná kráva, zabírá čtvrt stolu ale všechno maká dodnes. Nojo, precizní práce z Výmarský republiky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!