Připojení tří PC k bezdrátovému modemu po jeho přemístění.
Moderátor: Moderátoři
Připojení tří PC k bezdrátovému modemu po jeho přemístění.
Do baráku nemáme zavedený telefonní kabel tak máme od O₂ mobilní bezdrátový internet připojený pomocí tohoto čuda se SIM kartou:
B890-75 LTE Wireless Gateway.
Do něj jsou připojeny kabely ke třem počítačům LAN1 až LAN3.
Čudo stojí v přízemí na okně, ale protože signál je slabý a rychlost když běží internet na dvou počítačích je dost líná - tak uvažuju o jeho přemístění na půdu, těsně pod střechu.
Ta je prkenná s térákem a plastovými šablonami (tak předpokládám že vliv na VF mobilní signál bude zanedbatelný).
Z půdy až do přízemí je zazděný husí krk, ve kterém už ale vedou z půdy až do přízemí tři koaxy pro antény, plus ještě do prvního patra kabel k internetu sestry. Tak se obávám se že tři UTP už tam k nim dál neprocpu i když v půlce trasy je protahovací krabice.
Jeden kabel bych tam ale ještě určitě prostrkal.
Čudo má vzadu tři LAN konektory a jeden WAN konektor.
Tak mně napadlo že bych datový signál svedl jedním kabelem a dole ho nějakým rozdělovacím přístrojem rozvedl do třech počítačů.
Mohl by mi někdo z vás poradit, zda je to fyzicky možné a popřípadě jaký přístroj bych k tomu rozvedení datového signálu dole kdyžtak mohl použít a jak to celé zapojit?
Děkuji.
Kleště jsem viděl už za 2 stovky ale ty mají jen málokde.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Switche sú dnes lacné, že sa neoplati kupovať hub, ale existujú aj rozdeľovače bez potreby prídavného napájania.
https://www.kaufland.sk/product/457101635/
S čudom na streche je dobré sa zamyslieť aj nad nejakou prepäťovou ochranou.
Prípadne aj galvanické oddelenie cez LAN izolator.
A kutilmile - nelituju tě
Trubkou protáhni jeden ETH kabel, nakrimpuj konektory, kup si switch třeba tento: https://www.alza.cz/netgear-gs105ge-d232443.htm?o=1 a z něj pak rozveď potřebné kabely k dalším počítačům.
Jestli budeš někdy v budoucnu řešit pevnou přípojku, tak pak má smysl řešit i kompletní síť.
Vysílače jsou v okolí tuším čtyři ale jen jeden který zrovna je nejdál je přímo proti oknu ale i tak zakrytý stromy, ostatní jsou na opačné straně nebo bokem - přes dvě zdi domu.
Kdysi před lety jsem to už tady na EB někde řešil, že bych zkusil k čudu externí anténu ale to by bylo v tom stavu dost komplikované, už takhle tím vším mám pokoj zadrátovaný ale hlavně v té době ještě neexistoval ten husí krk z půdy až do přízemí který se nyní přímo nabízí... Předtím by se musely všechny kabely tahat venkem po fasádě.
Dobře. Tak koupím Gb switch, klubko kabelu a pak se pustím do díla.
A nebo - z doby když jsme měli připojení přes WiFi mám ještě tuto krabičku:
WLAN 11g Mini Router WA2204B
Šla by použít? Má to čtyři porty LAN a jeden WAN, i malou anténku, místo které ale byla připojená koaxem velká anténa na komíně.