Zatížitelnost CYkY 5*10mm2 na vzduchu
Moderátor: Moderátoři
Nenašel bys k tomu, prosím, nějaké podklady???ransom píše:V elektrotechnologii dávno před revolucí jsme se učili, že měděné vodiče nejsou z čisté mědi a že by se vlastně správně mělo říkat "elektrovodný bronz".
Sešity, učebnice, složení toho materiálu...
Zatím jsem našel, že by to snad mohla být slitina mědi, hliníku a (!)stříbra.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
A jak to patlaj dnes mi známo není.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jde jenom o to, že se v běžné praxi nepoužívá nějak extra čistá měď. Vždycky jsou v ní příměsi, někdy cíleně (komutátory, troleje, vodivé svorníky, hroty jiskřišť, vývody součástek...) a jindy tolerovaně. No a protože je v ní ponejvíce cín, tak jde vlastně v principu o bronz. Kdyby v ní byl zinek, pak by šlo o mosaz.
Těch příměsí je mizivé množství, nicméně mění to barvu, tvrdost a lesk. Ukazoval nám tenkrát jeden pan inžinýr ze svých sbírek odřezky od různých výrobců z různých zemí, měď od skoro zlaté po skoro rudou. Později jsem se s tím začal na montážích setkávat taky. Nemusí to tedy nutně být nějakým šizením. A taky se dnes častěji potká měď zrecyklovaná. Ta je často pájená měkkou pájkou, někdy stříbrem (potrubí), šíny a oka jsou pocínované, a všecko to jde do huti a přidává se do nové mědi z rudy.
Podle naleziště může být měď kontaminovaná kdečím. Někde v jižní nebo střední Americe snad i arzenem, takže kvůli tomu se tam prý nenachází ve vykopávkách bronzové nádobí, jenom všecky ostatní výrobky od zbraní po knoflíky. Takže dráty neholit zubama!