šum nábojového zesilovače s bootstrap vazbou
Moderátor: Moderátoři
Každopádně můžu říct, že danhard bootstrap měl jiný "tvar" šumu (může souviset i s jinou zpětnou vazbou, kterou jsem osadil) a chvilku mu trvalo (po zapnutí) než najel s výstupním napětí na "nulu". V úterý se snad dostanu k preciznějšímu měření a k čust bootstrapu přidám ještě ten BJT se společnou bází, jak navrhoval Ivan Ryger. Tak budou tři kusy ke srovnání.
Dá se na tom pracovat, co se týče šumu, tak ta poslední varianta se singl napájením byla nejjednošušší a se šumem by na tom měla být nejlíp (odpor šumí míň, než zdroj proudu s odporem v source).
Dá se udělat stupňovitá ZV, takže pro malé signály to pracuje jako nábojový zesilovač a pro větší napětí na výstupu to přejde do lineární zv.
Líp se to pak také dostává ze zahlcení.
Pokud počítám správně, tak jfet proudový zdroj tam nemá co dělat nebo použít něco s malou strmostí (menší než 1 mS).
Je to tak správně nebo uvažuju špatně?
Ano, předpokládám, že je to napěťový šum/virtuální odpor, tedy Inoise = Unoise/3300. Tedy proudový šum by byl v tomto konkrétním případě 52 pA/√Hz u JFETu a u odporu jen 2.2 pA/√Hz. Jo, hodím si to do simulace.danhard píše:A u JFETu, jak Ti to převede napěťová šum z odporu na výstupní proud.
Jak myslíš, že jsem to dělal ?
Dal jsem si do serie s tím odporem odpovídající zdroj šumového napětí a změřil přenos na výstup.
Tedy ano, proudový JFET zdroj do low noise aplikaci nepatří (pokud tedy nevede na diferenciální zapojení).
Danhard bootstrap mám zapojen s JFET zdrojem (cust bootstrap ne) - před testem to odpojím...
PS: Jelikož to mám v polních podmínkách, tak mám pocit, že tam ještě hodně šumí bias voltage, který jde z výkonového spínaného zdroje...
Jsem spokojený - může to fungovat jako prodejní artikl - když to protlačím do světa, z Danharda bude boháč...
Měl jsem ještě jeden nápad, když je to tak jednoduchý.
S obyčejnou BPW34 udělat zesilovač na úzkou destičku a pak těch čidel udělat třeba 50 do plochy filmovýho políčka.
A máš čidlo, kde můžeš vyhodnotit homogenitu toho záření.
Dobrý je to, protože líp to nejde.
Počítám že je to asi 10x lepší než podle aplikací s transimedančním zesilovačem, jelikož tam nejvíc šumí ten odpor ve zpětné vazbě.
Kolik za celé čidlo chtějí Ti nejlepší ? 1k€ ?
Cena, myslím, že to bylo levnější cca 800 €. Včetně PINdiody od Hamamatsu (podobnou jsem v kusovce kupoval za 150 €) a scintilátoru (válec fí cca 3cm, výška cca 3 cm).
S těmi políčkami... Myslíš to takhle? https://cz.mouser.com/ProductDetail/ons ... 9yUw%3D%3D
S tímto polem lavinových diod to funguje opět dobře s bootstrapem, jelikož snížiš virtuálně kapacitu toho pole a tím zmenšíš šumové zesílení. Snížení vstupní kapacity taky bestiálně zvýší šířku přenášeného pásma , takže můžeš jít na rychlé náběžné hrany.
Jo, jasně BPW34 je nejlevnější použitelná dioda. Kdysi jsem to zkoušel na tišťáku několik těch BPW34, tuším jsem měl pole 3x5 diod, ale už při 9 diodách paralelně byl šum daleko větší než přes Hamamatsu S2744-09. Měřeno v zapojení s klasickým bootstrap, tak jsem zůstal při té 2 cm² diody, byť drahé.danhard píše:S obyčejnou BPW34 udělat zesilovač na úzkou destičku a pak těch čidel udělat třeba 50 do plochy filmovýho políčka.