2,4 kontra 5
Moderátor: Moderátoři
2,4 kontra 5
Máte prosím někdo zkušenost jak je to s dosahem přes konstrukce na 5GHz?
Opravdu jen asi polovina proti 2,4 i hdyž je pásmo zcela čistý?
Případně doporučit obojetný (2,4 a 5) AP-čko s minimálně dvěma RJ45-kama?
U mých dodavatelů jsem moc nepochodil, buď šílenej ranec a nebo není obojetný.
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Dá se použít další AP připojené LAN kabelem nebo po síti 230V, ale také by šel mezi ty dva vzdálené body využít tzv. extender někde uprostřed, který mívá většinou jen jedno rádio, což se projeví na rychlosti, pokud by byla požadovaná (video stream apod.).
Že ty zařízení něco stojí, je dané technologií 802.11. Bohatě stačí AC (WiFi 5), ale nějakou dobu je dostupná i AX (WiFi 6) a k ní rozšíření na 6E.
- pocitujlasku
bytovkari 2.4 riesia silnejsimi antenami, ked mi volakedy stacila obycajna antenka a teraz musis mat mega super wifi, lebo si nevedia nastavit vykon a vsetci musia ist naplno.
V dome sa to riesi viacerymi ap, jedno na kazde poschodie, Ak nie je moznost k nim dotiahnut kabel, tak ides cez el. zasuvku.
Chce to každé patro pokrýt samostatnými AP.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Ale upoutalo mě řešení poslat LAN signál po 230V. Nemusel bych tahat kabel pro další patro a rozjebávat barák. Akorát nevím, jak se to snáší se solárním 3f střídačem. Slyšel jsem, že to je parádní zdroj rušení.
Musím si promyslet optimum, co tu již mám nadrátováno a za bedýnky a jak to předělat na nový požadavky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:Podle scaneru je celý pásmo naprosto zacpaný, nikde žádnej kanál díra. A to jsem ve vilkový zástavbě, nevím jak to řeší paneláci.
to ti povím naprosto přesně . . .
panely obsahují železné dráty a jejich prostupnost pro signál je skoro nulová . . .
signál se obvykle šíří jen dveřmi a hlavně odrazy . . .
mám velký byt a dvě APčka 2,4G.
zkoušel jsem i 5G,
ale ikdyž je pásmo téměř čisté, chodilo to tragicky pomalu.
tak jsem se vrátil k 2,4G.