2,4 kontra 5
Moderátor: Moderátoři
Tak tu 741 vyhodím a dám místo ní Archer C50 V4 AC1200.
Jo a taky jsem se ptal na ty Powerlinky kontra solární střídače. Je to alchymie, s některejma to jde, z některejma nejde. Nebrat.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Další věc je, kdo si na to jen tak troufne? Nahodit základní image a LuCI web interface není většinou konečná.
1/ Nevím, jestli maká 5G, mobil mi na 5G scaneru nic neukazuje. Přitom by pásmo 5G měl mít, ovšem nevím, jestli maká, nikdy před tím jsem na něm připojení na 5G nezkoušel. V nastavení mobilu jsem k 5G nic nenašel.
Jestli má 5G telka Panasonic nevím, budu muset vyhrabat manuál.
V Archeru mám 5G povolenou a nastavenou stejně jako 2,4G jen za Name mám přidanou 5-ku.
2/ Síla signálu a dosah je sice lepší než u původního TP-linku 741 ale horší než u Zyxelu, co jsem zkoušel o víkendu. Zyxel (ADSL2) měl původně jen plošákovou anténu, osadil jsem místo ní 18 cm pendrek. Jestli má kvůli tomu lepší dosah, netuším. Obojí starý bylo jednopendrekový, Archer má dva pendreky, myslel jsem, že dvoupendrek bude mít lepší a silnější pokrytí. Předpokládám, že ty zadní asi o 2 cm delší jsou 2,4 a boční, kratší jsou 5G. Zkoušel jsem pendreky různě natáčet a na scaneru mobilu na 2,4 téměř žádnej vliv. Televize o patro níž přes Wifi 2,4 nejde, tak jak nechodila dřív, signál od sousedů 15m přes ulici naproti a dvě cihlový 60 cm zdi je prostě silnější než cca 7 metrů přes dřevenej strop a jednu 15cm zeď. Zkoušel jsem natvrdo kanály 2, 6 a 11 a stále špatný.
Ještě že to stálo jen 9 stovek, jinak vyhozený peníze. Zas jeden PRCáckej sráč.
Předpokládám, že máš na obou rozsazích ve 'Wireless Advanced' nastavený 'Transmit Power' na 'High' a snad nemá soused něco extra.
Mám otestované, že mezi 100 a 1000mW je na skeneru v mobilu rozdíl až 30dBm v pásmu 5GHz a 12m vzdálenosti přes dveře, ale to jen díky čínskému firmware, protože jinak je maximum 100mW.
Nyní můžeš dát původní 741 o patro níže a máš to vyřešené.
Tak jsem ten Panasonic ve stejným patře nechal na 5G a ten na spodním jsem dál zkoušel na 2,4G. A zjistil jsem zajímavou věc. Pokud ten Archer stojí na poličce nad PC v patře zadníma anténama 2,4G ke zdi, tak se asi antény rozladí a dosah je špatnej. Stačí Archer otočit o 90 st aby byly zadní antény asi 12 a 20 cm ode zdi a signál na dolním Panasoniku vyskočí o 20db. V tý zdi jde rozvod 230V a tak to asi stahuje. Zajímavý je, že na 5G když je jedna boční anténa namáčknutá na zdi, tak to dosah neovlivňuje.
Transmit Power je na obojím :High, Beacon:100, RTS a Fragmentation: 2346, DTIM:1, Enable Short GI.
Mobil má 5G buď odprásklý, nebo ta apka 5G nescanuje a nebo PRCák lže že v něm má být a není.
No vypadá to, že Archer bude použitelný.
piCZus píše:Dá se použít další AP připojené LAN kabelem
Takhle jsem to řešil také, a je to asi nejlepší řešení, kde nevadí ani zasekané pásmo, protože když jste tomu svému toroidu (vyzařovací diagram "pendrekové" antény) co nejblíž, tak to funguje i tak. Akorát by to nemusel každý smažit naplno, ale s překvapením jsem zjistil, že jsou i routery, kde není možnost regulace výkonu…
Celeron píše:Archer má dva pendreky, myslel jsem, že dvoupendrek bude mít lepší a silnější pokrytí.
To se dělá jenom kvůli polarizaci, mají být vůči sobě o 90°
V tom mém AX3600 běží jako základ OpenWrt a nad tím nějaké hnusné GUI od Xiaomi, ale to není vůbec potřeba. Navíc v GUI nejde nastavit ani Radius server nebo WPA3, protože každý v domácnosti máme své přihlašovací údaje. Návštěvám dáváme přihlašovací údaje, které jednou za čas smáznu a vytvořím nové. Regulaci můžu zadávat v jednotlivých dBm.
Kód: Vybrat vše
BusyBox v1.25.1 (2021-03-05 09:17:27 UTC) built-in shell (ash)
-----------------------------------------------------
Welcome to XiaoQiang!
-----------------------------------------------------
$$$$$$\ $$$$$$$\ $$$$$$$$\ $$\ $$\ $$$$$$\ $$\ $$\
$$ __$$\ $$ __$$\ $$ _____| $$ | $$ | $$ __$$\ $$ | $$ |
$$ / $$ |$$ | $$ |$$ | $$ | $$ | $$ / $$ |$$ |$$ /
$$$$$$$$ |$$$$$$$ |$$$$$\ $$ | $$ | $$ | $$ |$$$$$ /
$$ __$$ |$$ __$$< $$ __| $$ | $$ | $$ | $$ |$$ $$<
$$ | $$ |$$ | $$ |$$ | $$ | $$ | $$ | $$ |$$ |\$$\
$$ | $$ |$$ | $$ |$$$$$$$$\ $$$$$$$$$ | $$$$$$ |$$ | \$$\
\__| \__|\__| \__|\________| \_________/ \______/ \__| \__|
root@XiaoQiang:~# iwconfig
wl0 IEEE 802.11axa ESSID:"Tajne_5G"
Mode:Master Frequency:5.32 GHz Access Point: 28:D1:27:XX:XX:XX
Bit Rate:2.4019 Gb/s Tx-Power=10 dBm
RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:AC7E-F036-7185-14FF-DFE5-XXXX-XXXX-XXXX Security mode:restricted
Power Management:off
Link Quality=0/94 Signal level=-96 dBm Noise level=-96 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
wl2 IEEE 802.11b ESSID:"MIIOT_DEV"
Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated
Bit Rate:0 kb/s Tx-Power=10 dBm
Encryption key:off
Link Quality=0/94 Signal level=-92 dBm Noise level=-92 dBm
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
wl1 IEEE 802.11axg ESSID:"Tajne"
Mode:Master Frequency:2.472 GHz Access Point: 28:D1:27:XX:XX:XX
Bit Rate:573.5 Mb/s Tx-Power=10 dBm
Encryption key:CA9B-2F79-3AD1-9BEF-C056-XXXX-XXXX-XXXX Security mode:restricted
Link Quality=0/94 Signal level=-97 dBm Noise level=-97 dBm
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0Dokážete mi to někdo vysvětlit a poradit co s tím?