filtr špiček do auta

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kouba
Kontaktovat uživatele:

filtr špiček do auta

#1 Příspěvek od kouba »

Zdar bastlíři, sháním schéma na filtr napěťových špiček - koukal jsem na netu a nemůžu to nikde najít.... jedná se mi o napěťový nárazy při startování auta - potřebuju před nima ochránit zesilovač... díky za rady
Hill
Administrátor

jak prosím?

#2 Příspěvek od Hill »

Při startování auta vznikají nějaké napěťové nárazy, které by mohly ohrozit zesilovač?
Snad naopak - napětí v palubní síti během startování klesne. Jednak v důsledku velkého odběru startéru a přechodových odporů svorek, pojistek a kontaktů na akumulátoru. A významný je vnitřní odpor akumulátoru - je-li aku na odchodu, napětí klesne nejvíc už na jeho svorkách. Tím ale ještě nikdo žádnému zesilovači neublížil.

Nebo jsi svůj dotaz jen špatně specifikoval?
Honza_dy

#3 Příspěvek od Honza_dy »

A co takhle transil??? Je to součástka která se vlastnostmi podobá zenerově diodě ovšem oproti zenerce je mnohem rychlejší, takže se používá k ochraně před napěťovými špičkami. Já taky stavěl zesilovač do auta a pro jistotu jsem tam dal jeden s průrazným napětím 22V. Velký výběr je třeba v GESu www.ges.cz
FERYACT

Filtr

#4 Příspěvek od FERYACT »

Asi špatná formulace.Každý zesilovač má na konci tj. výkonové části plno
kondensátorů které eventuální špice snadno srovnají.Zvuky z radia při
startu přicházejí asi od anteny a obtěžují lidi a ne radio.
Při různě upravované instalaci může dojít k zvýšení vf rušení.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Hille, on má částečně pravdu, v palubní síti vznikají díky všem možnejm ventilům, spinačům, relé a ostatním indukčnostem poměrně značné napěťové a proudové špiče (až 100V) který dokážou sebrat hodně polovodičů. Proto se taky nedá jednoduše v autě použít stabec MAA 78xx který snese nax 40V na vstupu. Kdysi jsem to psal někde v AR.
jopein

Re: Filtr

#6 Příspěvek od jopein »

FERYACT píše:Asi špatná formulace.Každý zesilovač má na konci tj. výkonové části plno
kondensátorů které eventuální špice snadno srovnají.Zvuky z radia při
startu přicházejí asi od anteny a obtěžují lidi a ne radio.
Při různě upravované instalaci může dojít k zvýšení vf rušení.

Třeba takové?
http://1a-agency.vltava2000.cz/store/go ... rtmentID=2 :lol:
někteří jich mají v autě několik kusů
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od DjRix »

Nemůžu se zbavit dojmu že je jakejkoliv filtr víceméně zbytečnej,skoušeli jste si někdo hodit škopek třeba na napájení rádia a podívat se na to vaše "rušení" a až "100V špice" ???? !!!NIKDY!!! jsem na škopku nic takovýho neviděl.Za prvé většinu rázů zachytí akumulátor,za druhé pokud je v autě nějaký ventil který je za provozu spínán a rozepínán (např. vsřikovací),tak už z principu a kvůli spolehlivosti má spínací prvek buď ochranou diodu nebo jiný spůsob potlačení spětné indukce. A nakonec za třetí,každý továrně vyráběný zesilovač má na vstupu napájení POUZE kondenzátor a tlumivku pár uH a to většinou spíš kvůli spětnému VF rušení od měniče v tom zesilovači!!!!
Klídek chlapi,to je nulák...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“