Dvouplotýnkovej vařič

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Dvouplotýnkovej vařič

#1 Příspěvek od Celeron »

Vyhrabal jsem na půdě starej elektrickej dvouplotýnkáč, asi Kovoslužba, nejspíš konec 50-tek. Hledal jsem ten znak na internetu, Kovoslužba měla chlápka s kladivem přes rameno, možná to je jinej výrobce. Chci ho použít ve venkovní (černý) kuchyni, aktuálně na vaření leča, kečupu, protlaku a na zavařování.
Protože ho babička používala naposled před cca 25 lety, tak jsem ho rozdekloval, zkontroloval odpory plotýnek, proměřil izolaci pětistovkou Megmetem. Vše funkční, izolační odpor minimálně 2M2, za studena i za horka, to by mělo být vyhovující, 10mA chránič nevyhazuje.
Plotýnky podle pravítka pokroucený nejsou. Už jsem na něm vařil, nepřislo mě, že by byl nějak vyrazně "pomalejší" než sklokeramika v kuchyňský lince.
Překvapilo mě akorát, že je uvnitř celej vydrátovanej holejma tvrdejma pocínovanejma drátama. Mezery někde jen cca 5 mm. Krytí vyznačený není ale IP30 to má. Co na ty holý dráty říkaj dnešní předpisy? Teoreticky bych to mohl předrátovat černým slaněným silikoňákem.
pozn. Fotky jsou po umytí, pak jsem ještě plotýnky oškrábal škrabkou na sklokeramiku.
Přílohy
dvouplotýnka.jpg
dvouplotýnka.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Výrobce může bejt Kovosmalt nebo Fiko Filakovo. A schválený už to jednou bylo, tak proč se do toho rejpat a stávat se výrobcem el. zařízení s převzetím všech právních povinností?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

To spíš ten Kovosmalt podle toho K-čka. Filakovo mělo F-ko v kroužku. Nebuď tak komisní, budu to používat jen já a po mě potopa. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Překvapilo mě akorát, že je uvnitř celej vydrátovanej holejma tvrdejma pocínovanejma drátama.

Zmíněná doba byla v mnohém specifická, "pro celé chlapy" a to obojího pohlaví. Dáno novou politickou orientací a z toho vyplývající dispozicí v surovinách atd. Takže i provedení spotřebního zboží tomu odpovídá a neliší se příliš od provedení v začátcích elektrotechniky.

Co na ty holý dráty říkaj dnešní předpisy?

Nebuď tak komisní, budu to používat jen já

Výrok A jaksi popírá výrok B.
vicious

#6 Příspěvek od vicious »

Je to logo Kovosmaltu, prikladám výrez z fotky štítku práčky:
Přílohy
logo.jpg
logo.jpg
MiraSt

#7 Příspěvek od MiraSt »

Drátovaly se i sporáky. I akukamna.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Hole droty, spojene zvarenim - to byva aj vo fritezach.
keemo

#9 Příspěvek od keemo »

dokud to funguje proc do toho hrabat?
kbulda

#10 Příspěvek od kbulda »

Ty dráty používali železný, pozinkovaný, ne pocínovaný. V jednoduchosti tohoto provedení byla spolehlivost. Nemohlo se tam nic upéct. A jak píše nade mnou.
Co funguje to se neopravuje.
MiraSt

#11 Příspěvek od MiraSt »

Tak to s pleteš. Dráty byly uchycené pod ohnutým plechem ve tvaru U a přitažené šroubem ke kontaktu. A to se velice rádo vyhřálo. U akukamen typická závada.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
samec

#12 Příspěvek od samec »

MiraSt píše:A to se velice rádo vyhřálo.
No a čo? Tak to bolo vyhriate. Nanajýš to nešlo. Čo viac sa mohlo stať? Ale daj tam silikon, alebo teflon a uvidíš tú tepelnú dekompozíciu, jak horia nehorľavé plasty.
ransom

#13 Příspěvek od ransom »

Jelikož občas opravuju topné desky na lisech na gumu, potvrzuju že nejtrvanlivější jsou opravdu dráty s korálky. Cokoli slaněného až před přepínači.
Valdano

#14 Příspěvek od Valdano »

Celeron píše:Vyhrabal jsem na půdě starej elektrickej dvouplotýnkáč, asi Kovoslužba, nejspíš konec 50-tek...

Zdroj: Nabídněte vysloužilý spotřebič do sbírek Národního technického muzea (další podrobnosti k soutěži)

Máte doma muzejní kousek?
Věnujte jej Národnímu technickému muzeu i v roce 2023

I v tomto roce soutěžíme

V rámci úspěšné oboustranně přínosné mnohaleté spolupráce s kolektivním systémem ELEKTROWIN jsme se rozhodli i v roce 2023 spustit soutěž „Máte doma muzejní kousek?“. Soutěž s celorepublikovou působností pomůže rozšířit informaci o možnosti nabídnout svůj vysloužilý spotřebič do sbírek Národního technického muzea. I v letošním roce bude trvání soutěže rozloženo do zbytku stávajícího roku.
MiraSt

#15 Příspěvek od MiraSt »

Narážím na občasnou nespolehlivost takových spojů. Opravoval jsem dvoje akumulačky s touto závadou. Celkem spolehlivé to bylo tam kde byl drát ukončený očkem a šroub dobře dotažený. To jsem viděl na vařičích.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“