Yamaha AV receiver DOCK Bluetooth

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Endli
Kontaktovat uživatele:

Yamaha AV receiver DOCK Bluetooth

#1 Příspěvek od Endli »

Ahoj, měl bych dotaz, jestli někdo z vás zkoušel bastlit nebo aspoň někde viděl nějaké řešení pro DIY (např. pomocí Arduino) Bluetooth přijímač pro DOCK u Yamaha AV receiverů? :wink:
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

a co chceš přenášet ???
ovládání, nebo zvuk ?
napiš alespoň typ toho krámu.
nebo lépe popiš co vlastně chceš dělat . . .
. . . namontovat BT AV modul do čehokoliv přeci není velký problém.
sám jsem takových úprav dělal několik.
Endli
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Endli »

ok1hga píše:a co chceš přenášet ???
ovládání, nebo zvuk ?
napiš alespoň typ toho krámu.
nebo lépe popiš co vlastně chceš dělat . . .
. . . namontovat BT AV modul do čehokoliv přeci není velký problém.
sám jsem takových úprav dělal několik.

Chtěl bych to pro přenos zvuku a typ je Yamaha RX-V467.
piCZus

#4 Příspěvek od piCZus »

Tenhle typ nemá žádné síťové připojení (RX-V477 už má aspoň LAN), jinak by to šlo bez problému krmit po síti ať už z telefonu nebo PC/NB a nemuselo se to prznit dalším ztrátovým enkódováním a dekódováním pomocí Bluetooth.
Endli
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Endli »

piCZus píše:Tenhle typ nemá žádné síťové připojení (RX-V477 už má aspoň LAN), jinak by to šlo bez problému krmit po síti ať už z telefonu nebo PC/NB a nemuselo se to prznit dalším ztrátovým enkódováním a dekódováním pomocí Bluetooth.

Právě to je ten důvod, proč to řeším. Můžu použít HDMI, ale dělá mi to problém na PC. Používám dva monitory a často se stává, že se mi okna programů otevřou do Yamahy, takže musím vytáhnout její HDMI, aby se mi okna přesunuly na monitory, což je dost otravné. Nenašel jsem žádné nastavení, které by zabránilo tomu, že PC bere Yamahu jako monitor. Dříve jsem používal digitální coaxiál, ale na novém PC už je jen optický výstup a ten už na Yamaze nemám žádný volný.
piCZus

#6 Příspěvek od piCZus »

Kdysi jsem používal "optický slučovač", akorát nesmí vysílat obě zařízení najednou. Konektor pro koaxiální výstup někdy bývá na základních deskách. Taky by byla možnost analogového výstupu ze zvukovky.
Naposledy upravil(a) piCZus dne 02 zář 2023, 15:03, celkem upraveno 1 x.
ransom

#7 Příspěvek od ransom »

https://a.aliexpress.com/_mrgBaim

Obousměrný převodník optika/koax by nepomohl?

Ano, možná by se dal najít metalický SPDIF výstup na integrované zvukovce na MB, ale ono je vhodné signál z PC galvanicky oddělit, takže optické propojení je lepší volba.

Bluetooth už dnes taková katastrofa není. Ale hlavně u mobilu a tabletu. U PC bych si na snadné rozchození LDAC v plné rychlosti úplně nevsadil.
dracekvo

#8 Příspěvek od dracekvo »

Proč to řešit tak složitě?
Ke starší yamaze jsem si koupil v číně krabičku https://www.aliexpress.com/item/1005003631285672.html

a do receiveru to připojil přes chinch a příslušný vstup nastavil na rychlou volbu. Za 220,- kč mám receiver s příjmem BT.
Endli
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Endli »

piCZus píše:Kdysi jsem používal "optický slučovač", akorát nesmí vysílat obě zařízení najednou. Konektor pro koaxiální výstup někdy bývá na základních deskách. Taky by byla možnost analogového výstupu ze zvukovky.

Konektor jsem měl právě na předchozí desce a výstup jsem si dodělával, ale na nové už není.
Endli
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Endli »

ransom píše:https://a.aliexpress.com/_mrgBaim

Obousměrný převodník optika/koax by nepomohl?

Ano, možná by se dal najít metalický SPDIF výstup na integrované zvukovce na MB, ale ono je vhodné signál z PC galvanicky oddělit, takže optické propojení je lepší volba.

Bluetooth už dnes taková katastrofa není. Ale hlavně u mobilu a tabletu. U PC bych si na snadné rozchození LDAC v plné rychlosti úplně nevsadil.

Tak tohle se mi líbí! :) Už jsem něco takového hledal, ale nenarazil jsem bohužel na tento obousměrný typ, pouze převod z optiky nebo coaxu na analog. Objednal jsem bluetooth přijímač s analog výstupem, ale výstup sumí i bručí, takže slabota. Toto by mělo fungovat bez rušení. Dík za tip ;)
dracekvo

#11 Příspěvek od dracekvo »

Akorát u optiky nejde štelovat hlasitost ze zdroje. To jen tak pro info.
Ruprecht

#12 Příspěvek od Ruprecht »

Se přidám - máte nějaký tip na BT-audio modul (s rozumnými audio parametry, ať to "nešumí a nebručí"), který nevydává zvuky při párování?
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
piCZus

#13 Příspěvek od piCZus »

Sice se žádným BT modulem nemám zkušenost, ale vybíral bych si s podporou kodeků AAC nebo APTX a Bluetooth 5.x, ale 4.2 by taky mohlo stačit.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Popisy protokolov na cinskych moduloch su casto nepravdive.
piCZus

#15 Příspěvek od piCZus »

To je další překážka.
APTX kodek je čistě závislý na Qualcomm chipsetech a SoC, kde ostatní by museli platit za licenci, tzn. že telefon s tímto chipsetem bude mít podporu APTX a BT modul s chipsetem od Qualcommu tento kodek podporuje vždy např. https://www.aliexpress.com/item/1005004396553509.html , takže když si koupím BT modul s QCC3005, tak to je trochu jistota. Navíc tento chipset podporuje i AAC.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“