Oboustranný DPS fotocestou

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
petrfilipi

Oboustranný DPS fotocestou

#1 Příspěvek od petrfilipi »

Nazdar všem.
Syn by rád vyrobil svoji vlastní kalkulačku - vše už funguje na breadboardu, tak bychom rádi přistoupili k finalizaci. Jednostranné DPS fotocestou umíme - ale prosím o radu ty, kteří mají zkušenost s výrobou dvoustranné DPS. Jak fixujete motivy, aby nebyly vůči sobě posunuté? Napadlo mě třeba jejich slepení na 1,5mm plexi. Udělat takovou kapsu a pak do ní vložit DPS.
Díky za rady.
PF
mikollar

#2 Příspěvek od mikollar »

Ja som si na DPS pridaval 2 -3 pomocne dierky, ktore som predvrtal, podla nich som potom prikladal foliu.
Osvecoval som postupne jednu potom druhu stranu.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

Obě předlohy slepím na dvou místech samolepkou a do vzniklé kapsy vložím cuprextit. To celé vložím mezi dvě tabulky skla, ty drží u sebe kancelářské svorky.
No a pak stačí osvítit z jedné strany, otočit a osvítit druhou stranu.
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

Objednal jsem plexisklo tl. 1,5 a 2mm - tak to zkusím pomocí kapsy.

Díky za rady. Výsledky s osvitkou z lampy na nehty máme dokonalé, tak sem pošlu i výsledky oboustranné DPS.

PF
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Dělal jsem nějdřív kompletně jednu stranu osvit + leptání s druhou stranou přelepenou širokou izolepou a potom po napozicování podle pomocných dírek druhou stranu s první stranou zase přelepenou izolepou. Dírky jsem ještě zamázl voskem, aby chlorid nedostal chuť se podívat na druhou stranu pod izolepu. Dnes je snazší poslat data do fabriky v Číně.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Zaky, jak to teď trvá dlouho v PRCu?
Díky!
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Většinou je do týdne vyrobeno a pošta pak záleží, co si zaplatíš.
petrfilipi

#8 Příspěvek od petrfilipi »

No jo, ale tady jde i o edukativní záležitost. Nechci syna učit, aby si objednával věci, které si dokáže vyrobit sám. A když to zvládneme technicky, tak máme DPS hotovou např. do hodiny.

PF
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Do hodiny to nemáš (tedy já určitě ne) a ano, naučit se to je velmi záslužné.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Když ono dnes amatérsky bez prokovu a lepší než třídu 4 neuděláš. (tedy kromě Daviduse)
Jirka

makak

#11 Příspěvek od makak »

petrfilipi píše: ... Výsledky s osvitkou z lampy na nehty máme dokonalé, tak sem pošlu i výsledky oboustranné DPS...

A jakým způsobem vytváříš předlohu ? To je to kritické místo. Když je dobrá předloha, to ostatní už je zvládnutelné.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Já jsem zkoušel maskovačku vyřezanou na Sihuete Cameo. Vyřeže se to celkem dobře ale je trochu problém, na přenašečce nechtěj ty úzký spoje třídy 4 moc držet. Je to patlanice to správne přenýst na měď. A pak když odstraňuješ přenašečku tak zase ty spoje noc nedrží na mědi a ta přenašečka je odlepuje. Nejhorší je, pokud víc zatáhneš, tak se maskovačka se spojem natáhne a pak už to je nepoužitelný. Když to ale dbře přeneseš a zažehlíš gumovým válečkem, tak se to nepodleptá ani v teplým chloridu.
Jirka

petrfilipi

#13 Příspěvek od petrfilipi »

makak píše:A jakým způsobem vytváříš předlohu? ...

Předlohu tiskneme klasicky na laserovce a dočerňujeme stíratelným fixem na tabule.
Samozřejmě mám obecně na mysli DPS pro domácí výrobu. Nechceme a (ani technicky/časově) nemůžeme konkurovat jakémukoli druhu průmyslové výroby. Ta fotocesta, byť v domácích podmínkách, je oproti kreslení kalafunou v lihu obrovský kvalitativní skok. A až doladíme novou osvitku (A4, ve skříňce ALMES, plnovýsuvy, 5 zářivek, ...) a novou vyvolávací a leptací vanu (dvousklo s nerez rámečkem), bude to ještě dokonalejší.

PF
pajaentr

#14 Příspěvek od pajaentr »

Jen pozor na kombinaci plexi a UV. Plexisklo obecně UV pohlcuje, takže osvit bude trvat déle a nebo se vůbec nepovede.
JirkaZ

#15 Příspěvek od JirkaZ »

Podle mě je potřeba umět celé spektrum možností výroby, od nakreslení lakem na nehty až po zadání profi výroby vícevrstvých desek někde.

Osobně to přesně takto mám a výrobu řeším dle typu a počtu desek plus samozřejmě i požadavku na termín.

Pochopitelně je záslužné, že synovi ukazuješ či se ho snažíš naučit základní věci. Bez toho totiž (nejen v této zemi) zbydou pouze samí d.ebilové...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“