Co to je? Stará UV žárovka?
Moderátor: Moderátoři
Co to je? Stará UV žárovka?
Jinak si tedy nedokážu představit UV žárovku (skutečně žárovku, tedy s vláknem) vzhledem ke spektru, které normální nepřežhavené vlákno vyzařuje...
Před lety občas na různých kulturních akcích bývaly jakési zdroje UV světla (zřejmě UVA), zářily v tom bílé textilie, přesah záření byl až do viditelné fialové (slabě), baňka byla skleněná tmavá.
Neví o tom někdo něco bližšího? Podle mě to musela být výbojka...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
JirkaZ píše:
Před lety občas na různých kulturních akcích bývaly jakési zdroje UV světla (zřejmě UVA), zářily v tom bílé textilie, přesah záření byl až do viditelné fialové (slabě), baňka byla skleněná tmavá.
Používají se 395nm "blacklight" zářivky 18 a 36W, nebo 125 a 400W výbojky - obdoba RVLX. Dokonce to i Tesla vyrobila, pod značením asi RVU, ale tu jsem viděl snad 1x. Vidět Philips 400W "UV gun" bylo kdysi vcelku běžné. Není to běžné UVA.
Ad původní dotaz, pokud zde neuspěješ, zkusil bych se optat S. Slabyhoudka, to může být nejpovolanější.
https://mors.in.ua/technology/2946-chor ... -foto.html
Možná nějak "přidušená" (třeba tlumivkou s větší indukčností než běžně), aby to nesvítilo jako blázen. Píšou o ní, že se používala pro vytvrzování laků a na diskotékách
kdo ne - hledá důvod.
Vycházím z měření spektra a z doprovodného textu.
kdo ne - hledá důvod.
I dnes se to běžně prodává https://shop.hdt.cz/p/eurolite-uv-black-gun-400-w
BTW, prodávaly se i žárovkové blacklight, bylo to více do modra. Je to přežhavená 40 až 60W žárovka s nějakým nástřikem na baňce a svítí to prd a vydrží málo.
JirkaZ píše:
To byly (a jsou) rtuťové vysokotlaké výbojky. Baňka ze skla, propouštějícího část UV spektra kolem 360 nm.