Představ si, že vím oč se jedná. Jedná se minimalizaci přetoků do sítě. Vyšší dívčí, protože to už je pro systémy připojené k síti. Na ohřev vody je nejjednodušší prostě nějaký regulátor a s obdélníky do vody.
To co jsem napsal. Jsem slyšel od kolegy jenž v tom chodí. Prý má nově ČEZ pod nějakým bodem v podmínkách, že pokud je v objektu instalováno zařízení pro optimalizaci spotřeby, může k této regulaci docházet pouze 1x za 15 minut. Proč se mě neptej. I když odpověď je jasná - víc peněz pro ně.
Jjilek: Jsou to 4 čidla osazená v klasickém svislém bojleru od Dražic. Normálně přes krycí plech jsem vyvrtal dírky. Pak vyškrábnul kus izolace až jsem byl na zásobníku a tam zasunul DS18B20. Dírka zase zpátky zaizolována. Teplota 1-4 jsou tedy postupně teploty v bojleru. Spodní je Je asi 15cm nad dnem a horní 15cm pod víkem. Ta dvě čidla zbývajíci jsou tak nějak mezi. Jde tam vidět že i malinký odběr ti ovlivní teplotu ve spodní části bojleru. Ale naopak i s velkými odběry se nic moc nehýbe nahoře. Dále tam jsou hezky vidět ty vrstvy a to jak se přes noc postupně pomalu ohřívá nižší chladnější vrstva od té horní teplejší.
Otkundes: Ničemu to nevadí. Ono to napětí provozní není tolik jiné od maximálního - záleží na osvitu, teplotě atd. Takže stejně to musí být dimenzováno na to maximální napětí - navíc samotné regulátory sem tam odpojí panely a snaží se znovu najít optimální bod zatížení. Za mě když už se to dělá tak raději přepanelovat - tím si značně prodloužíš sezónu než pořád dohřívat.