Zapojení motoru se soft startem
Moderátor: Moderátoři
Popravdě, toho přepínání se taky trochu bojím u ručního hraje roli lidský faktor, jednou to vyjde, jindy nemusí. Mám těžký litiňák s páčkou a okýnkem na 3 pojistky, co je na videu.
Měnič na zeď jde, ale je to kůlna ze dvou stran otevřená, prášit se bude i za roh, dráha má 6 m, zvenku by na to pršelo. Kabel měnič - motor píšou co nejkratší a stíněné provedení.
Zlaté staré motory s rotorovým spouštěčem, fakt už!
termit256 píše:Co je uvnitr v tech softstartech a jak to vlastne funguje?
v dvoch fazach su tyristory (v zapojeni aby vznikol vlastne triak - takze dokopy 4 tyristory) + nejake MCU na riadenie tych tyristorov. Postupne zvysuje uhol otvorenia tyristorov a tym zvysuje napetie a prud tecuci motorom. U mna sa dali nastavit rampy a max prud ktory sa nema pri starte prekrocit. U vykonnych je potom este extra stykac ktory soft start premosti po rozbehu, pripadne dalsi (chybovy, pred soft startom) stykac ktory vsetko odpoji v pripade poruchy soft startu
Měnič je samozřejmě lepší, ale taky mnohem složitější, náchylnější.
Po přečtení tohoto vlákna si vůbec nejsem jistý, jestli to za 30 mA RCD char. G vůbec pojede: https://diskuse.elektrika.cz/index.php/ ... 190.0.html
Klidový proud měniče 5,5kW s RFI filtrem je cca 50mA.
Abych si nedovezl za 8-15 tis krabici, se kterou se můžu tak akorát vyfotit. (cena katru cca 15 tis)
Máte někdo konkrétní zkušenost s větším měničem za chráničem?
Něco jsem si nahrál: https://www.youtube.com/watch?v=aL8cqMcWnpU
Nepřipadá mi to teda úplně zavrženíhodné a k ničemu. K ničemu je prostě motor Y 380V s kotvou nakrátko a v provedení 7,5 kW, to je pěkná pomsta. Nehospodárný ten rozběh je.
Bobobo: No to neudělám, táhnout zvlášť 40 m třífáz, hovadina. Ty máš jistotu, že to bude Gčko chránič shazovat?
Ještě vyrobit novou řemenici, současná je vyšmatlaná na hřídeli, či koupit hotovou na 4x 13 mm klíňák.
Jo a pořešit stykače, jejichž cívka 230V je opřená o kostru (uzemnění) stroje. Přemýšlím nad předřadným odpůrkem (možná tlumivkou) a zapojením cívky na 400 V. Jde o krátkodobý provoz (motůrek posuvu pro šířku řezu) vždy jen pár sekund (max 15). Cívka stykače bere 23 mA při 240 V, je zcestná myšlenka použít předřadný odpor tak, aby byl proud cívkou stejný i při celkovém napětí 400 V?
S odpory to nejde, je stejný problém, jako s motorem, odpory topí, proud vysoký a stykač přesto nemá dost síly na přítah.
Použil jsem druhou cívku i s jádrem z malinko většího stykače na 220V do série s používaným stykačem. Jádro uzavřené (kotva), bez pružin. Proud byl stejný, 23 mA po přítahu na 400 V, ale ve dvou poukusech z 10 stykač ještě nepřitáhl.
Na jádře předřadné "tlumivky" vyrobena vzduchová mezírka, 1 vrstva textilní izolačky, proud po přítahu se zvedl na 30 mA a už to šlape spolehlivě. Je to pro mě lepší úprava, než řešit spínání trafa a hlavně to trafo nemám.
Původně jsem tam měl motor 11 kW/2800 ot, rozběh bez problémů hvězda trojúhelník (je tam také dost dlouhé vedení). Ale kvůli rekonstrukci jsem zvolit motor jiný. A až při připojování si všimnul 380/220.
V článku jsem se nedočetl, nebo přehlédl jestli někdo zkoušel zapojit tento softstart k motoru do hvězdy. V technických listech se uvádí trojúhelník.Za případné zkušenosti dík.