zmatneni leskleho epoxidoveho laku
Moderátor: Moderátoři
zmatneni leskleho epoxidoveho laku
Co sem hledal, existuji zmatnovaci plnidla, ale ty sem nasel jen pro akrylove a synteticke laky, neni u nich ani zarucena bio-kompatabilita a navic to sou vecinou vicekilovy baleni za x tisic.
Druha moznost necim prebrousit, ale jde to vubec, aby byl vysledek nak rozumne homogenni? Naka brusna vlna? Asi by to splnilo nake piskovani, ale na to nemam vybaveni. Nebo se na to vyprdnout a kdyz se to po case poskrabe, tak prejet naopak lesticim kotoucem?
A kutilmile - nelituju tě
Tady je epoxidový dvousložkový pro limitovaný styk s potravinami.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
vyhovuje pro použití na plochy přicházející do nepřímého styku s potravinami a současně vyhovující pro použití na plochy přicházející do přímého styku se suchými potravinami při teplotě do 40 °C
coz neni uplne ideal. Co me divi, ze je vodou reditelny, to mi nejak obecne s epoxidy nejde dohromady, ale asi pokrok. Taky nevim, jestli by se to spravne chytlo na prebrouseny stavajici povrch, aby to treba nemelo tendenci se pak loupat, nevim...
Este k prvni Jezevcove poznamce, dale tam pisou ze vhodný do nemocničních a potravinářských prostor, škol a prádelen, kde díky svým vlastnostem umožňuje udržovat prostory bez mikrobů
Tudiz asi samotna matnost neni problem...
Tady je este Epolex polomat, ale u nej uz zadnou kompatabilitu s potravinama nepisou https://www.ebarvylaky.cz/laky/12225-po ... -1300.html
Kdysi za mladejch let jsem opravil podranou a pořezanou původně umakartovou pracovní desku kuchyňský kredence pocházející ze 70. let nástřikem Epolexu, dával jsem ho tenkrát 3 vrstvy na důkladně obroušenej a odmaštěnej podklad. Důvodem právě byla hlásaná potravinová nezávadnost. Lesklej zůstal ani ne tejden - moje tenkrát novomanželka vzala na očištění vynovený desky od nějakejch přischlejch zbytků namočenej hadr a písek na nádobí - tenkrát ještě stará známá AVA v takový tý kartónový kulatý pixle s plechovým víčkem, ve kterým byly pro vysypávání obsahu vyražený 4 kulatý dírky a po dobu expedice k zákazníkovi byly přelepovaný čtverečkem samolepicího papírku. Nasypala na desku, mokrej hadr na to, vydrbala "neřádstvo", setřela dočista dočista ... A já se zařek, že už nikdy nebudu na věci určený do ruk ženským používat lesklý nátěry...milosak píše:To broušení by mělo být nasucho, asi jak píše EKKAR .
....
A kutilmile - nelituju tě
Celeron píše:Epoxydy a polyestery se běžně matují až zahušťují tzv bílejma sazema, což je amorfní kysličník křemičitý. Chce to vyzkoušet poměr. V epoxydu je zdravotně nezávadnej ale bacha při míchání, dokáže to poletovat a nadechnutí je počátek silikózy.
No a vis kde to sehnat? Ja nasel akorat naky velky pixly treba za 2-3 litry, pritom bych spotreboval asi tak desitky g.
Jo pak to s tim casem stejne dopadne jak pise ekkar, se to prirozene nak vobrousi...
https://www.mpmshop.cz/tamiya-x-21
https://www.airbrushcentrum.cz/mr-hobby ... -id-103880
akorat ze to asi nejde primichat do epoxidovych laku. Mozna kdyby se to vysusilo, sel by pouzit ten prasek. Nebudu to delat, ale treba se to nekomu bude hodit.