Zapojení OZ pro měření proudu (LM358)
Moderátor: Moderátoři
Navíc případně snadno uděláš dělič pro ADC přidáním jednoho odporu ze vstupu na zem
Je tedy i v těchto ohledech lepší ten vámi navrhovaný OZ?
Díky
Ne, Ruprecht i Cust mají v podstatě pravdu, jde o podobný přístup jako mám já (dělat věci blbuvzdorné). Stejně tak souhlasím i s OZ od Microchipu, s malým až nulovým offsetem jich vyrábí víc.
V příspěvku ovšem původně šlo o základní principy typu nešlusovat plus s mínusem, různých "nadstaveb" lze vymyslet tuny...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Ještě předtím možná přidej nějakou teorii (nejen) okolo OZ obecně - na webu jsou toho mraky, od jednoduchých pojednání až po vědecké studie.
Taky nejdu navrhovat a stavět spalovací motor, byť o jeho funkci a detailech mám trochu povědomí...
kdo ne - hledá důvod.
např MCP6V31 (střílím od pasu) bude tak alespoň 10* lepší v uvedených směrech. U šumu to asi upná pecka není ale pro DC ano, má to virtuálně nulový offset, drift a 1/f šum.ondyy píše:Cust - K výběru pro mojí aplikaci lepšího OZ než LM358 jsem dostal ještě jinde tato doporučení: "Je vhodné aby byl OZ s menší napěťovou nesymetrií na vstupu, šumem a s menším Iq. Rovněž je dobré vybrat OZ v provedení rail to rail, aby bylo možné měřit i proudy blízké nule."
Je tedy i v těchto ohledech lepší ten vámi navrhovaný OZ?
Díky
3,3 V zde stačí (minimum je 1,8 V, viz DS), pokud stačí výstup pro max. údaj z ADC.
Blokování tvrdě na výstupu se u OZ fakt nedělá (některé to i rozkmitá). Mezi C3 a výstup OZ dej odpor alespoň stovky Ohmů, nebo C3 přehoď až za ochranný odpor.
Přidej blokování na napájení.
Pokud chceš i ochranu OZ při přerušení snímacího odporu (u 500 mA prakticky bez významu, ale je to dobrý zvyk pro ev. vyšší proudy apod.), tak do série s +IN dej další odpor 10 k.
kdo ne - hledá důvod.
https://www.tme.eu/cz/details/zxct1080e5ta/operacni-zesilovace-smd/diodes-incorporated/
Jen jak už ti psali ostatní - před pin 3 bych dal ten 10 k odpor. Výstupní odpor (co je mezi OZ a ADC) bych dal alespoň 10x nižší. Kondenzátor na výstupu OZ bych přesunul až za ten výstupní odpor a klidně bych tam dal jen 10 k. 100 k přímo na výstup OZ je vražda.