Bezkyslíkatá dvojlinka - jak to poznám?
Moderátor: Moderátoři
Bezkyslíkatá dvojlinka - jak to poznám?
Prodejci audio kabelů sice v popisku píší že se jedná o bezkyslíkatou měď, ale jak to doma poznám že jsem nenaletěl a že mám opravdu to co jsem chtěl koupit - tedy dvojlinku z bezkyslíkaté mědi?
Já koupil kabel pro regálové bedny - 2 x 0,75 mm2 - ale nezdá se mi že by to bylo něco jiného nežli dvojlinka elektro. Jak barvou mědi tak i zapletením lícny.
Na e-shopu jen píší že to je bezkyslíkatá měď. Věř nebo nevěř......
Lepší vodivost a nižší cenu bude mít toto (a vypadá to stejně): https://www.gme.cz/v/1512214/elektrokab ... audiokabel
jen Pavel se drží fyzikálních faktů, i když ty tě asi stejně nedráždí.
Prostě to nezkoumej, k normálním regálovkám stačí ta 2x1,5 mm² dvojlinka (jestli í tedy nedáš ke každé bedně víc, než asi 5 metrů, pak by slušela o číslo silnější). Pavel má pravdu, stačí obyčejná měď dostatečného průřezu jader, aby odpor kabelů (tedy součet odporu obou vodičů) nepřesáhl asi dvacetinu impedance beden, přitom 1 mm² unese trvalých až 6 A, to máš na čtyřohmové bedně výkon 144 W trvalým tónem.
Ono v té "obyčejné" mědi zase o tolik kyslíku navíc není, aby to nějak bylo znát. Tedy mimo cenu, a to ještě nemáš, jak zjistit, jestli ti za ty prachy prodali opravdu bezkyslíkatou...
Každopádně, jednu aplikaci s bezkyslíkatou mědí jsem absolvoval. Když jsme dělali vysokovýkonový mikrovlnný rezonátor (5 MWpeek), tak klasická měď šlapala do intenzit tak 25 MV/m. Když jsme potřebovali překročit 40 MV/m, tak už jedině bezkyslíkatá měď!!! V tom rezonátoru musí být co nejvyšší vodivost povrchu a u těchto intenzit už to drobné zvýšení vodivosti hrálo roli.