Plynový kotel Brotje WGB-K EVO 20/28i

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jirika

Plynový kotel Brotje WGB-K EVO 20/28i

#1 Příspěvek od jirika »

Zdravím všechny.
Řeším takovou záhadu. Nejprve popíšu , jak je topný systém zapojen. Máme jednopatrový starší RD, kde je topení samotížné na tuhá paliva. To jsme ponechali a přidali do systému topení plynem. Vyměnili starý plyn kotel Dakon se dvěma čerpadly , jedno na ohřev bojleru a druhé na topení , za kotel s jedním čerpadlem. Brotje je umístěn ve sklepě.Při topení není žádný problém, topí plyn perfektně a nebo tuhá paliva. Teď v létě, jsem jednoho dne zjistil, že je teplejší radiátor, i když plyn nemá topit. Začal jsem pátrat a zjistil, že stoupačka z Brotje je teplá cca 40 st.C. Při ohřívání vody v bojleru, co je součástí kotle, se přepíná trojcestný ventil, nejprve na ohřev do bojleru a pak do výchozí polohy (asi topení do radiátoru). Myslel jsem, že propouští trojcestný ventil, ale když začne nahřívání do bojleru, které trvá asi 4min, jede čerpadlo, tak se zdá, že se stoupačka neprohřívá. Začne se prohřívat, až když troj.ventil zaparkuje ,ale v té době už čerpadlo nejede. Pokud se ohřev vody provede jednou za čas, tak ohřátí stoupačky nejde ani zaregistrovat. Pokud ale je odběr vody větší( někdo se koupe) ,tak je ohřátí stoupačky znatelné ,naměřil jsem 37st.C. 2metry od kotle. Pokud zavřu třeba zpátečku, tak se prohřívání nekoná. Dříve, ani v zimě jsem si toho nevšiml. Má někdo podobnou zkušenost?
Kde je chyba.
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Ve vnitřním okruhu kotle spalovací komora - výměník v bojleru máš po zhasnutí kotle po ukončení nahřívání bojleru nějaký nenulový objem ohřáté topné vody a také teplo naakumulované v materiálu spalovací komory a tojcestný ventil zřejmě vždy, když nenahřívá bojler, přepíná trojcestný ventil na režim topení. Tím tuto vodu pustí do topného systému, klidně může z kotle odcházet jen samotíží. Takže to bude nejspíš zcela normální chování.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
jirika

#3 Příspěvek od jirika »

Dík, takže to nechám tak, odstavím na ventilu zpátečky a budu sledovat.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“