Co nebrat z Hadexu ?
Moderátor: Moderátoři
Předřadníky uvnitř lumidek má Philips pěkné. Ono přece jen dá méně práce s jistějším výsledkem vzít hotovou věc a upravit ji, než to dělat na koleně celé z pochybného materiálu.
Téma chrastění těchto potenciometrů Bourns z Hadexu uzavírám poznatkem, že kus 50k osazený ve zdroji BK127 už chrastí. Musí se chvíli projíždět běžcem, aby zas na chvíli přestal. Díky paralelně zapojenému fóliovému kondenzátoru 1M/63V napětí na výstupu zdroje nevyskakuje na plných 20 V.
https://cz.farnell.com/electrolube/sgb2 ... 652?st=sgb
a zatím to není tak dlouho, abych mohl s jistotou doporučit. Pozor, tato pasta není úplně nevodivá. To se u Tesly netýká ani tak odporové dráhy, jako spíš elektrické pevnosti vůči kovovému krytu. Aplikuji to nejen na odporovou, ale i na kontaktní kovovou dráhu.
Ty destiotáčkové Bourns z Hadexu jsou drátové, nerozebíratelné, uzavřené. Jsem si téměř jistý, že násilné rozebrání znamená v tomto případě zničení. Jak jsem psal, desetiotáčkové z DDR a snad ani Aripoty nechrastí. Je to jistě volbou použitých materiálů.
A existují i kvalitní mechanické potenciometry. Třeba zmíněné staré z DDR. I v Hadexu jsem jich myslím několik posledních koupil za krásnou cenu. Nebo to bylo jinde? Na Aukru se objevují Aripoty z kdovíkolikáté ruky a i ty stále mohou být dost dobré. Nevýhodou jsou rozměry. V RS mají velký výběr, nejen Bourns. Třeba je nějaký z nich také kvalitní. I když asi spíše za tisíce, než za stokoruny. A Bourns? Ty znám jen z Hadexu a je to šunt. Ten zdroj Tesla BK127, do kterého jsem místo lakosazového TP280 osadil desetiotáčkový Bourns, jsem zase vrátil mezi nepotřebné krámy, kam i vinou toho chrastění patří.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- pin 3 (VH/RH) tj. jeden konec potenciometru
- pin 5 (VW/RW) tj. sběrač alias obdoba jezdce na klasickém potenciometru
- pin 6 (VL/RL) tj. druhý konec potenciometru
Napájení tj. pin 8 Vcc je 5V tj. ideální pro použití s klasickým Arduinem na 5V. Ostatně na Hadexu je ten modul v sekci modulů pro Arduino. Mimochodem v datasheetu je deklarovaná jen průměrná životnost interní paměti (7bitů) toho digipotu z hlediska počtu změn pro každý jednotlivý bit té paměti, a to 100 000. Hodnota pozice se do paměti zapisuje jen při výpadku napájení a při některých změnách se některé bity nemusí měnit tj. jsou zachovány a změní se třeba jen některé a při jiném zápisu zas třeba jiné. Pokud se poloha od posledního výpadku nezměnila tak se při následném výpadku nebude měnit žádný ze 7-mi bitů té paměti. Vzhledem k níže popsané činnosti z toho můžeme jen hrubě odvodit i kdyby se při každém zápisu měnila hodnota všech 7 bitů paměti, že by to mělo stačit na cca 27 let pokud by po dobu celých 27 let bylo 10 výpadků napájení denně. Níže jen hrubý překlad malé části z datasheetu přiloženého na Hadexu.
Principy činnosti
Obvod má tři sekce: sekce ovládání vstupu s čítačem, energeticky nezávislá paměť a pole odporů. Sekce ovládání vstupu funguje stejně jako počítadlo nahoru/dolů. Výstup čítače je dekódován pro zapnutí jednotlivých elektronických spínačů propojujících pole odporů s výstupem sběrače. Za správných podmínek může být obsah čítače uložen v energeticky nezávislé paměti a uchován pro budoucí použití. Pole rezistorů se skládá z 99 jednotlivých rezistorů zapojených do série. Na každém konci pole a mezi každým rezistorem je elektronický spínač, který přenáší potenciál v tomto bodě na sběrač.
Je-li sběrač na kterémkoli konci, funguje jako jeho mechanický ekvivalent a nepohybuje se za koncovou polohu. To znamená, že počítadlo se nepřetáčí.
Když je zařízení vypnuto, poslední uložená poloha sběrače bude uložena v energeticky nezávislé paměti. Po obnovení napájení se obsah paměti vyvolá a sběrač se resetuje na naposledy uloženou hodnotu.
Vnitřní nábojová pumpa umožňuje široký rozsah napětí (od -5V do 5V) aplikovaných na terminály XDCP, a přesto poskytuje pohodlí jediného napájení. Při návrhu aplikačního obvodu je třeba vzít v úvahu typický šum nábojové pumpy 20 mV při 850 kHz.
https://www.hadex.cz/k763a-zarovka-led- ... epla-bila/
https://www.hadex.cz/k763-zarovka-led-e ... 0v8w-bila/