Kondenzátor v LTspice

Simulátory elektronických obvodů, a potíže a zkušenosti - aneb "někdy se hotový obvod skutečně chová tak, jak simulátor předpověděl..."

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tomlib

Kondenzátor v LTspice

#1 Příspěvek od tomlib »

Dobrý den, chci se zeptat na program LTspice. Chtěl jsem si jednoduše odsimulovat nabíjení kondenzátoru, ale nevím jak na to. Když zapojím obyčejný zdroj voltage, simulace neběží od 0, ale už je hotová. Když dám zdroj voltage jako pulze, mám malý proud, pouze 40μA. Když zapojím switch ke zdroji 12V s pouze s odporem, tak to proud změří, jak ale přidám kondenzátor 10μF do obvodu, dává mi to nějaké nesmysly. Simulace neběží od 0V, ale ukazuje začátek 11,6V a jiné asi chyby. Jde to vůbec nějak udělat? Program se tváří jinak docela chytře. Nebylo by lepší pro moje "primitivo-neználek" pokusy vybrat jiný program?
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Přechodová analýza - transient - startuje normálně tím, že se vyhledá stejnosměrný pracovní bod tak, že se zkratují indukčnosti, rozpojí sa kapacity a proběhne DC analýza. To ti zkazí začátek simulace. Vyhneš se tomu tak, že v oknu editace příkazu na simulaci zaškrtneš řádek "Skip initial operating point solution". Ovšem v obvodu nabíjecího proudu musí být nějaký nenulový odpor.
tomlib

#3 Příspěvek od tomlib »

Super. Děkuji.
bdn

#4 Příspěvek od bdn »

Vložit do schématu .IC (initial condition). Viz. HELP->Dot Commands->IC
Odpovědět

Zpět na „Simulátory a simulace obvodů“