S: prepinac TESLA
Moderátor: Moderátoři
Hejnicek píše:...
Je to z tranzistoraku na prepinani SV/DV.
Jen 2 polohy.
A ten tranzistorák ani nemá žádný typ (model)
Kdybys ho tu uvedl, určitě se dá v servismanuálu dohledat i přesný typ toho přepínače, . . .
(Jen typuju: Tesla PERLA?)
Kdysi jsem potřeboval nějak změnit počet sekcí (z 2x4 udělat 1x8 nebo obráceně - už si nepamatuju). Tak jsem vytrhnul ty drátky, co ho drží pohromadě a pak zase přilepil epoxydem zvenku zpátky nové drátky. Lepidlo se nesmí dostat dovnitř. Pochopitelně je nutné mít náhradní díly.
Tak by to měl být podle Hejníčka uvedených indicií jeden z těchto typů:
WK 533 18 3 pakety 4 polohy dvojitý rotor
WK 533 26 3 pakety 4 polohy dvojitý rotor
Také jsem před lety za komunistů ty "bakeliťáky" předělával, protože tehdy to jinak nešlo, jak všichni dobře pamatujeme
Vašek
A kutilmile - nelituju tě
PavelFF píše:On jde rozebrat a vyměnit vadné sekce.
Kdysi jsem potřeboval nějak změnit počet sekcí (z 2x4 udělat 1x8 nebo obráceně - už si nepamatuju). Tak jsem vytrhnul ty drátky, co ho drží pohromadě a pak zase přilepil epoxydem zvenku zpátky nové drátky. Lepidlo se nesmí dostat dovnitř. Pochopitelně je nutné mít náhradní díly.
Ten muj ty dratky zvenku nema, obavam se, ze je to slepene.
Zkousel jsem jen vyndat segrovku okolo hridele, ale ani se ty pakety nehnou. Rozebrat bych to chtel, ale obavam se, ze to lehce nepujde.
Je to stemovaný příčně zatlučenýma "drátkama" přes všecky pakety. Obávám se, že to nepude ani jednoduše rozebrat a už vůbec ne zatemovat zpátky. Ten "drátek" je spíš plochej pásek plechu, bokem vloženej do drážky a zboku nějakým břitem nebo hranou kladívka zatlučenej do drážky a zároveň přes její boky roztlučenej do stran, takže se prostě napěchoval do tý drážky a drží v ní samosvorně. Vyndat by se to asi dalo vybroušením z drážky kotoučkem a dremelkou, ale čím to znova spojit - jedině asi zas hnilíkovým nebo podobným měkkým plechem a jeho roztemováním ...Hejnicek píše:PavelFF píše:On jde rozebrat a vyměnit vadné sekce.
Ten muj ty dratky zvenku nema, obavam se, ze je to slepene.
Zkousel jsem jen vyndat segrovku okolo hridele, ale ani se ty pakety nehnou. Rozebrat bych to chtel, ale obavam se, ze to lehce nepujde.
A kutilmile - nelituju tě
Hejnicek píše:Ten muj ty dratky zvenku nema, obavam se, ze je to slepene.
To je blbé. Slepili to asi pořádně. Tak máš třetí způsob. Budeš muset zkombinovat součástky z víc kusů přepínačů.
Zatím jsem narazil pouze na spojování prostým drátkem s lepidlem a roztemovaným páskem.
Na fotce jsou vidět oba způsoby. Zubatý pásek by asi taky měl jít hrubým násilím vydloubat(?). Potom by se na jeho místo dal obyčejný drátek a přelilo by se to epoxydem. Zubatý pásek byla asi inovace, která umožnila vynechat mokrou cestu s lepidlem a zrychlila výrobu.
Vlevo dole je asi přepínač, co jsem kdysi předělával a dodatečně zaléval epoxydem - je ho tam větší hrouda.