Zajímavé nabídky na Aukru, Bazoši apod. 1

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
ransom

#1606 Příspěvek od ransom »

Tohle je myslím věc pro sběratele. Kdo se notafilií nezabývá, sotva zhodnotí jestli žádaná cena je nebo není reálná.
Taky jsem jednou čuměl za kolik se vydražila nějaká pětikoruna s jakousi drobnou odlišností. Určitě na to nikdo nepřihazoval z rozmaru.
EKKAR

#1607 Příspěvek od EKKAR »

Stejný čísla by mohly mít jedině padělky, existence jedinečnýho unikátního čísla a série u každý bankovky je jednou ze záruk pravosti. Hodně "domácích výrobců peněz" na tomhle dojelo, protože nedokázali spolehlivě napodobit styl průmyslový číslovačky ve státních tiskárnách tiskárnách cenin. Bankovky se totiž sice tisknou v arších, ale ty se potom stříhají "ve svazku" na špalíčky po 100ks a až potom se finálně kontrolujou a číslujou speciální mašinkou, která je svojí konstrukcí uzpůsobená pro ultrapřesný pozicování tisku vůči předešlýmu tisku - i to je jeden z ochrannejch prvků dnešních bankovek, kdy je pozice vyznačený emisní série a pořadovýho čísla pevně daná.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1608 Příspěvek od Hubert_79 »

Ovšem. Ale jedním z ochranných prvků je především soutisková značka, čísla ti někdo bude sotva zkoumat. Co ovšem na bankovce není pevně dáno, resp. poloha, je ochranný metalický proužek, jeho umístění je v rozmezí cca pěti mm. Dej si nad sebe dvě nebo více bankovek stejného nominálu a koukni, jak je proužek vždycky jinde.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
p32

#1609 Příspěvek od p32 »

Spíše jde o ty proužky.
EKKAR

#1610 Příspěvek od EKKAR »

Proužek se do papíru integruje v papírně, stejně tak vodotisk, ale všecko ostatní je otázka přesnosti soutisku - a poloha tý řádky písmen a číslic je jedním z prvků, který zkoumá třeba počítačka bankovek jako ochrannej prvek. Uvědomte si, že i když na veřejnost banka "pustí" asi tak 8-10 různejch detailů zabezpečení pravosti, tak v reálu jich je na každý dnešní bankovce až 50 - a mnoho z nich se právě vytváří pomocí rastrování ocelotisku a pomocí laserem korigovanýho soutisku vícero barev. Padělatel nemá šanci zjistit všecky detaily a i záměrně učuněný odchylky od ideálního tvaru, navíc většina prvků je dělaná záměrně tak, že nejdou oskenovat kopírkou bez ztráty vnesený informace. Plus žádná emisní banka si nedovolí pustit "ven" některý specifický ochranný prvky, který nejen že nejsou na první pohled viditelný, ale "zviditelní se" až použitím dalších speciálních kontrolních pomůcek, třeba v podobě promítaný laserový mřížky nebo testovacího obrazce, kterej musí překrejt/zasáhnout přesně určený body rytiny. To nikdo kromě bank nemá.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1611 Příspěvek od Hubert_79 »

Padesát těch ochranných prvků není, nicméně absolvuješ-li dvoudenní školení v ČNB, tak jich většinu znáš. Na rozdíl od "běžných" lidí, kteří o nich kolikrát nemají ani ánung. Nicméně s laserem se při detekci pravosti nepracuje, především se spoléhá na UV a IR spektrum. Pod každým bankovka vypadá jinak a (ne)svítí něco jiného.
Ostatně - měl jsi někdy čest pracovat s počítačkou? I ty "lepší" neřeší číslo, ale opět UV a IR spektrum. Dále rozměr a celkovou průsvitnost, když do toho dáš bankovku s ohlým růžkem, tak ji to vyhodí. To samé bankovku vypranou.
Podobně se k bankovkám "chová" bankomat. Když z kazety vytáhne bankovku a tato se mu nezdá, tak ji nevydá, nýbrž "odhodí" do speciální (tzv. odpadní) kazety.
PotPalo

#1612 Příspěvek od PotPalo »

A to ste ešte nespomenuli magnetické prvky na bankovkách.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Celeron

#1613 Příspěvek od Celeron »

Tak tohle jsem jednou nechtěně zkoumal na součastný český stovce. Aby mě venku neulítla jsem na ní položil magnet z magnetronu. Bankomat s ní neměl žádnej problém.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1614 Příspěvek od Hubert_79 »

Jediný, co je na bankovce magnetického je ten proužek a to ještě velmi, velmi slabě.
PotPalo

#1615 Příspěvek od PotPalo »

Prečo potom majú validátory na bankovky čítaciu hlavu podobnú tým v magnetofóne?
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1616 Příspěvek od Hubert_79 »

Ty myslíš, že bankovka má na sobě nějaký magnetický záznam jako na pásku?
EKKAR

#1617 Příspěvek od EKKAR »

Ta hlava právě zjišťuje přítomnost toho proužku - a ne přečtením nějaký magneticky zaznamenaný informace na něm, ta se čte opticky, bo proužek má proleptanej text/nápis shodnej s nominální hodnotou. Zjišťování se děje prostou indikací niklu v proužku jako feromagnetickýho kovu, odčerpáním energie z oscilačního obvodu zapojenýho k tý hlavě. Tam kde je u padělku proužek jenom vyznačenej barvou nedojde k dostatečně velkým ztrátám energie z cívky v tý čtečce a bankovka je vyhodnocená jako padělek.
judeware

#1618 Příspěvek od judeware »

Rayer v tématu, které se týkalo Holic 2023, zmínil na Aukru známou přezdívku softecpraha (taky jsem o onoho aukristu na akci zakopl, ale nevěděl jsem, že je to on). Nelenil jsem a po dlouhé době na ty stránky nakoukl a nabídky onoho individua prošel poměrně podrobně. Většinou jsem nevěřícně kroutil hlavou. :D

[1] (Sběratel ruší sbírku: ISA zvuková karta AOpen AW35 chip CS4237B-X03)
Karta OK, ale za 1110Kč? A výraz "sběratel ruší sbírku" čtu u podobných aukcí už nejmémě rok, možná dva. :)
[2] (PCI historická grafická karta S3 Trio 64UV+ vzácná a testovaná pro sb.)
Grafika do PCI, 2220Kč. Na přívlastek "vzácná" začínám mít alergii.
[3] (Historická síťová PCI karta BNC+RJ45 vzácná varianta SMC pro sběratele)
I toto je věc stále všední, karet 10/100 jsou všude kvanta. 1920Kč je docela úlet.
[4] (https://aukro.cz/am3-spickova-msi-790gx ... 7034896143)
Což o to, taková deska by se hodila i mně. Ale ne za 2220Kč. Ať se dívám, jak se dívám, na foto nevidím v prodejcově popisu zdůrazňované keramické kondenzátory. Neplete si to ten člk s něčím?
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1619 Příspěvek od Hubert_79 »

Dle komentářů a hodnocení evidentně něco sem tam prodá. Jinak ale nestojí za pozornost, ať si prodává co chce a za kolik chce. Přece vás to nikdo nenutí kupovat.
MiraSt

#1620 Příspěvek od MiraSt »

Já postupku tisícovek kdysi měl. Z bankomatu. Bylo mi je docela líto utrácet. Voněly novotou a byly jak plech.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“