EKKAR píše:Dej tam BF257 případně vyšší typy v řadě 258/259, jestli nemáš, napiš, nějaký bych myslím dokázal vyšpatnit - dost možná i nepoužitý.Lukas-Peca píše:Vrátil jsem se k telce z mého prvního příspěvku v tomto vláknu. ... obraz je míň ostrý kvůli RGB koncům, které jsou zde přebastlené na KF504 a šířka pásma je horší než u původních IO. .....
Docela dost, ty BF mají kritickej kmitočet minimálně 2x vyšší, než teslácký KF504 plus o pár voltů vyšší kolektorovej závěr, takže je nemusíš tolik "zatloukat" a můžeš jít do vyššího zisku a lepší strmosti. Hele, používám jako tester závěrnýho napětí samokmit s jedním trandem a obráceně zapojeným miniaturním tráfkem z radiomagneťáku - původní sekundár je v kolektoru a z primáru se bere při napájení zdrojem 12-18V až usměrněnenjch 400V naprázdno. Do série se zkoušeným přechodem 470kΩ odpor a paralelně k výstupním svorkám voltmetr. Že tam je naprázdno skoro sdružený napětí sítě nepoznáš snad ani na jazyku, je to absolutně bezpečný s výjimkou izolační bariéry hradla u FETů, ale jasně, na ty to nepoužívám. No a k čemu směřuju - když tam dám KF cokoliv, nedosáhnu na výstupu víc než asi 280-300V a průběh má naprosto šílenej tvar. Když tam prdnu BF25x, mám beze změn čehokoliv dalšího na výstupu až 400V a výstupní impuls za trafem je hezky rovnej, bez zlomů = nemá tolik harmonickejch, jako s tesláckým trandem. Pročpak asi? A ještě jedna perlička - asi 25 roků zpátky jsem s kamarádem opravoval vychylovací stupeň CRT monitoru s monochrom obrazárnou. Původně tam byly BC639/640, ty se nějakým záhadným způsobem vyčudily, on šel do nejbližšího krámu se součástkama a koupil náhradu - BC639/640 tam neměli, ale jako údajně přímou náhradu mu dali KC639/640 z Rožnova. A ještě ke všemu mu neřekli, že mají jinej pinout (bázi uprostřed proti siemensáckým, který mají uprostřed kolektor), jenom mu tvrdili, že to je přímá náhrada. Pro sichr si vzal ty páry 3, ale stejně to nakonec bylo málo. On to osadil podle těch BC, takže oba tři páry vyhulil nesprávným zapojením, než ho napadlo, že asi bude něco špatně a vzal do ruky katalog, aby se ujistil, kde má kterej trand kterou nohu - a zjistil jinej pinout Tesly. Bylo sobota 9 večer, když se mě přišel zeptat, jestli nemám náhodou origo skopčácký BC639/640, že v pondělí je na mašině naplánovaná zkouška a on jinak bude muset v neděli v 1 ráno vyrazit autem za Prágl do značkovýho skladu ND pro novej monitor. A zacálovat ho v €urech, samozřejmě. No, BC jsem neměl, ale vybral jsem mu podle slušnýho měřáku ze šuplíku KF507/517 dva páry s betou nad 100 a přidal jsem mu dva chladicí vějířky, protože KF507/517 by napěťově i proudově měl zvládat to samý, co BC639/640, pokud má dobrý chlazení. No, monitor se rozjel, ale zobrazení v pravý třetině obrazu bylop ohnutý a zkreslený - zcela zjevně ty KF nestíhaly v rychlosti a na konci vychylovacího běhu už měly veliký problémy kopírovat pilu vychylovacího generátoru na desce ...Lukas-Peca píše:A co by mi to pomohlo?
...
Takže bych do toho ruSSáka klidně dal tu BF257, ona by tam jela na půl plynu obrazně s jednou nohou zastrčenou do prdele - a ty bys měl sice neorigo osazení, ale lepší obrázek, dobrej pocit a klid ...