ISA grafika s HDMI vystupem :)

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
RayeR
Kontaktovat uživatele:

ISA grafika s HDMI vystupem :)

#1 Příspěvek od RayeR »

Tak neco pro retrofandy, konecne prvni ISA grafika s modernim digitalnim vystupem:
https://www.cnews.cz/clanky/nova-grafic ... citacu-pc/

To se docela hodi, protoze dnes uz spousta vyrobcu monitoru uplne zazdila analogove vstupy (zadny DSUB-15 ani DVI-I).

Sam mam v supliku plosnak na starsi verzi Gremlina, akorat sem ji neosadil, pac sem nemohl sehnat ten FPGA cip...
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od TeslaPC »

Proč by někdo připojoval historický pc na moderní monitor? Tak snad když mám historickej počítač tak mám i historickej nebo aspon starej monitor. To přece musí bejt to samý jako je to u VHS, když se to připojí na moderní monitor (televizi) tak z toho vyleze nepoužitelnej vyblitej obraz.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

No třeba mě by se to hodilo. CRT krámy jsou velký a těžký a nevidím žádnej důvod je skladovat. Mám starý LCD z roku 2006 s VGA, DVI, S-video a kompozitním vstupem a připojuju k němu kde co od Spectra po starší PCčka až nový stroje. A to se to LCD furt vleze pohodlně do skříně. No ale když budu ctít 486 připojit k mýmu současnýmu pracovnímu monitoru, už má smůlu. VGA nemá.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od RayeR »

Si zkuste neska sehnat funkcni CGA monitor.
A ty rozmery, s tim taky souhlasim. Ale je fakt,.ze nektere efekty,.co.se daly delat na crt, tak na LCD nefungujou.
judeware

#5 Příspěvek od judeware »

TeslaPC píše:Proč by někdo připojoval historický pc na moderní monitor? Tak snad když mám historickej počítač tak mám i historickej nebo aspon starej monitor. To přece musí bejt to samý jako je to u VHS, když se to připojí na moderní monitor (televizi) tak z toho vyleze nepoužitelnej vyblitej obraz.
Těžká mejlka, juniore.

Takový Sharp MZ-800 pochází z roku 1984 a má grafický subsystém přibližně na úrovni IBM CGA. Přesto není dogma, že se musí připojovat k "historické CRT televizi" (zejména jeho VF výstupem). Ono se to sice tak dělalo, ale hlavně proto, že jiná možnost většinou nebyla. Semtam se použil výstup CVBS (častěji černobíle, k některým Merkurům, později k Oravanům, ještě později k moderním CRT TV se SCARTem). V 90. letech přišly monitory CGA a EGA, které musely projít menší/větší úpravou. No a dnes u tohoto počítače máme scandoublery a obraz sledujeme na standarních LCDčkách (ideálně neširokoúhlých), anžto Sharp má i rozhraní RGBI (DIN8). Žádné připojení neposkytuje špatný obraz. Dokonce se dá říct, že čím pokrokovější způsob vybereme, tím dosáhneme lepšího výsledku.

Srovnání s přenosovým řetězcem VCR -> CRT TV taky pokulhává. On je totiž celý "analogový". Debbilní zobrazení na některých LCDčkách je dané mírou odfláknutosti obvodů zpracování analogových vstupů, vím o případech, kdy je výsledek dobrý a v jiných případech mizerný. Podstata tvorby obrazového sgnálu u počítačů (typicky PC) je ale číslicová. Dokonce i u adaptéru VGA je tomu tak. Rozdíl oproti CGA/EGA je (vynechme snímky a kilohertzy) jen v použití rychlého DAC na výstupu. Proč to tehdy udělali? Anžto se tenkrát neuvažovalo o přenosech diferenciálními páry, nebyly vhodné (a rychlé) obvody. A na straně monitoru CRT je skok od CGA/EGA jen evoluce.

Dokáže někdo popsat důvod, proč se výstup RGB od dob IBM VGA realizoval "analogově"? Četl jsem jedno pěkné pojednání (shodovalo se na 70% s mým výkladem). Ale protože jsem si odkaz, ani článek neuložil (možná je to z knihy, už si něpametám), musel bych to stručně sepsat sám. 8-)

K prvnímu příspěvku -> pro přátele raných generací PeCe je to samozřejmě fajne počin. :wink: Klasické monitory se shánějí, skladují a udržují hůře.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Habesan »

RayeR píše:nemohl sehnat ten FPGA
V současnosti má Lattice ICE40HX4K-TQ144 skladem Mouser.
(Zatímco Farnell očekává naskladnění v listopadu.)
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od RayeR »

Njn, nedavno jsme zrovna objednavali mousera a nevzpomnel jsem si, tak to zas v dohledne dobe nebudu..
kratz

#8 Příspěvek od kratz »

Vsak se da sehnat konvertor, treba https://www.alza.cz/vention-vga-to-hdmi ... 827559.htm
Mam doma nejaky 1U kram s intel atomem a zezadu ma jen vga konektor a tyhle udelatka celkem funguji.
Pro pripojeni neceho jeste vic predpotopniho to musi stacit taky. I kdyz deska s procesorem co ma ISA sloty dneska bude stihat stezi neco vic nez uridit automatickou pracku. :D

Edit: Starsi LCD co mam doma maji analogovy vstupy bezne a i dnes se daji uplne v pohde sehnat. Treba https://www.alza.cz/24-philips-243v7qjabf-d5144956.htm.

Takze nejak mi unika, k cemu ta karta je dobra? Vsak bude nakonec drazsi nez ten monitor. :D
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od RayeR »

Tyhle levne redukce sou nahovno, protoze tam neprojdou nizsi rozliseni jak 480p, coz je na HDMI minimum, ty drazsi musi mit v sobe scaler/doublescan...
http://rayer.g6.cz/hardware/vga2hdmi.ht ... 2HDMI_MINI
Mam dlouhodobe rozdelane jedno reseni, kde jsem chtel pouzit prevodnil LVDS na HDMI spolu se scaler deskou ze stareho LCD. Neco se da i koupit kolem 5 stovek. Tyhle ext. reseni tam ale muzou do toho analog. signalu pridavat ruzne ruchy a degradovat obraz. Cim bliz sou ty prevodniky, tim lepe (na 1 karte) a nebo idealne prevod na analog vynechat uplne.

Uz sem se pred casem dival na nabidku nakych kvalitnejsich 4k LCD a analog vstup nemel zadny. Myslim, ze moderni TV na tom budou podobne. Casem to proste zmizi uplne...
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“