Tlumivka ze zářivek

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ronoda

Tlumivka ze zářivek

#1 Příspěvek od ronoda »

Vyměňujeme klasická zářivková svítidla za LEDkové. V každém těleso jsou dvě tlumivky které vypadají jak nové. Jelikož trpím "syslí" nemocí přemýšlel jsem k čemu by se mi mohli nějak smysluplně hodit. Internet nepomohl, ale překvapilo mě, kolik výrobců a obchodů stále nabízí tyto tlumivky. Dnes už se prakticky klasické zářivkové těleso nemontuje a asi ani moc neprodávají. Je mi tak nějak proti mysli těch padesát tlumivek jen tak vyhodit.
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Jednou stejně zjistíš, že syslení je k ničemu. K zářivkám se už dávají elektronické předřadníky a stejně jsou už ve výběhu. Dvě, tři si schovej, pokud máš doma nějaký svítidla, a zbytek vymědi a udej do sběru. Stejně takhle časem dopadnou i ty dvě, co si uliješ. Buď to uděláš Ty, nebo Tví nástupcové, co nakonec vyhodí vše.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jjilek »

Tak tak, Za 30 roků jsem měnil jednu tlumivku, vyhazovala chránič.
ronoda

#4 Příspěvek od ronoda »

jjilek píše:Tak tak, Za 30 roků jsem měnil jednu tlumivku, vyhazovala chránič.
Proto mě překvapila, jak bohatá je nabídka nových tlumivek.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Vacsinou su nesmrtelne. Ale niektore typy sa srali.
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

tlumivky v tělesech pro 80W zářivky z rozmezí 60.-70. let se po čase sraly jak o závod, špatně mechanicky zajištěné vinutí způsobovalo vibrace, takže tlumivka drnčela a postupně se i přes nepatrnou mechanickou amplitudu prodřela laková izolace drátu.
Relativně nedávno se tu prodávaly španělské tlumivky pro 36W trubice, jádro asi z nočníkové oceli, hřály tak že se z některých plastových těles dokázaly protavit.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Zas tak nedávno to není. Tak 2000-2003. Byly v dlouhejch dvojtejch Trevos nebo Vytrich (už nevím přesně) a topily tak mocně, že pokud byly v řadách na SDK stropě, když se utrhla poslední, vzala s sebou celou řadu až po přívod. Plast zadního deklu byl úplně hnědej.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

Jo, Trevos to asi byl, ale později, tipuju tak 2012-14, nepsal jsem si deníček a jestli mám něco ve fotkách, teď nevím. Je to trochu s podivem že výrobce svítidel neudělal nějakou zkoušku oteplení a funkčnosti a pouštěl to do světa.
Artaban: umění syslit správné věci se někdy říká akumulace, případně spekulace. Jak se to nemá dělat viz např. Hanzlík v Slavnostech sněženek.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Jak 40 tak 65W se ohřály tak , až oba dekly odpadly . A dáty visely na vodičích vinutí ...... Dekuperace se nevyplatí . Moc špatně se rozebírá a je tam prd . Nenosil bych se s tím domů . Ekonomika nula .
PotPalo

#10 Příspěvek od PotPalo »

BOBOBO píše:Moc špatně se rozebírá a je tam prd .
Na rozobratie bežnej tlmivky stačí kladivo a trochu šikovnosti. A keď ich je za kýbel, nejaké peniaze sa z toho dajú získať.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Kousek od Chlumce byla fy, která šmelcovala trafa a tlumivky v nějakým šrotovníku a pak z toho elektromagneticky vyseparovala železo a měď prodala.
Nevím jak to bylo lukrativní, kolik dostávali za měděnou drť. Když já vezu do sběru oholený kábly, tak plnou cenu dávaj jen za čistou lesklou čtyřku a výše a slabší a špóny dávaj cca půlku a za smalťáky a opálený asi jen třetinu.
Jirka

PotPalo

#12 Příspěvek od PotPalo »

To ťa nejako obabrali. U nás sú asi takéto ceny: https://www.p-k.sk/cennik-druhotnych-surovin
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Kde tam jsou smalťáky a špóny?
A nikdo mě neobral, nosím tam jen dráty nad průžez 4 mm, s ostatníma nemá cenu se holit.
Jirka

PotPalo

#14 Příspěvek od PotPalo »

Smalťáky sú čo? Lakované drôty z transformátorov? To ide do Cu Mix, tam dávam bežné zbytky, ako aj cievky navíjané vlasovým drôtom, alebo prepálené smyčky z trafačky. Cu špony, čiže triesky z vŕtania a tak, idú zrejme do tej nižšej skupiny.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“