Černání dílů mixéru v myčce

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
makak

Černání dílů mixéru v myčce

#1 Příspěvek od makak »

Ona to není ani tak závada, jako vlastnost. Ale hodně blbá vlastnost. Přes varování v návodu jsme dali díly mlýnku na maso do myčky. A ono to ošklivě zčernalo, navíc se to otírá, takže když to člověk vezme do ruky, je jako kominík. Jde o hlavní těleso mlýnku, šnek a šroubovací přírubu. Všechno je to z nějaké podivné slitiny asi hliníku. Nové se to krásně kovově blýskalo.
.
Otázka zní: když to ta chemie z mycích tablet takhle zřídila, nenašla by se jiná chemie, která by to dokázala odstranit ?
.
Teda udělat díly určené pro zpracování potravin z takového sajrajtu, že to nesmí do myčky, to je zvěrstvo. Je to sice značka ETA, ale ten materiál musel vymyslet naschvál nějakej PRCák, jinak to neni možný.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Ano, bude v tom asi hlinik. A ten do umyvacky nepatri.

Vycstit by to malo ist napr. kyselinou citronovou.
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Mikras »

Hliník v tom je na 100%, ale ještě něco k němu. V mycích tabletách asi bude nějaká alkalická složka, která způsobí černání Al slitin. Kdysi jsem "čistil" hliníkové držáky na anténní stožár v louhu a vyšly krásně leskle stříbrné. Ale pak jsem zkusil vyčistit slitinu a bylo zle. Takže jak je výše napsáno, pomoct by měla kyselá lázeň. Jestli to zvládne jen citrónovka, to nevím. V drogerii se dá koupit kyselina chlorovodíková, tj. kyselina solná, cca 30%. Zkusil bych vyrobit pár kapek zředěného roztoku, aplikovat a pokud to pomůže, někde v dobře větraném místě to v nějaké nádobě poléčit. Asi při tom bude vznikat něco špatně dýchatelného. Nejsem chemik :-)
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

HCl nie, zozerie ti to.
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Mikras »

Ale černota zmizí :D. Myslíš, že to ta kyselina citrónová opravdu odstraní?
Milan_F

#6 Příspěvek od Milan_F »

Mikras píše:... V mycích tabletách asi bude nějaká alkalická složka...
NaOH
makak

#7 Příspěvek od makak »

Dík za rady, zkusil jsem to očistit mechanicky hrubou stranou houbičky, trochu to jde, ale jen na přístupných místech. Takže nechám znovu umýt tu přírubu a zkusím kyselinu citrónovou přes noc. Uvidíme, co to udělá.
Harry.pa

#8 Příspěvek od Harry.pa »

Na hliník funguje zředěná kyselina fosforečná. Veteránisti tím čistí hliníkové odlitky. Zkus Coca-Colu.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Hape »

Vyčistit zčernalý hliník by mohl čistič EMAG EM 404. Alespoň v hodnocení produktu jeden kupující uvádí, že mu to zčernalý hliník vyčistilo.
Ale jestli na vyčištění půjde použít kyselina citrónová, nebo Coca-Cola, tak to bude mnohonásobně levnější.
Spiral

#10 Příspěvek od Spiral »

Zdravím,
asi by to chtělo po "vyčištění" (když už i přes varování výrobce došlo k poškození v myčce) obnovit pasivaci jednotlivých dílů mlýnku.
Eloxovat a případně další ochrana lakováním, ale neznáme složení materiálu, kontaktovat výrobce a požádat o radu.
Koupit nový díl, vím, drahá zkušenost.
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

Omylem jsem dal do myčky hliníkovou paličku na maso, tak budu řešit to stejné.
Takže díky za tipy, dám vědět.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
kejki

#12 Příspěvek od kejki »

Ty mlýnky jsou všechny jeden výrobce, Bosch uvádí po porušení vrstvy koupit nový, takže u tohoto výrobce se neptat.
Dávám do myčky hliníkovou podložku ze starého tlakového hrnce a ta nečerná, podle mne je pasivovaná a ty mlýnky moc ne.
makak

#13 Příspěvek od makak »

Kupovat nic novýho nebudu ani náhodou. Odrbat drsnou houbičkou to jde vždycky. Kyselina citronová nezabrala, Cola taky ne. Zato jsem zjistil, že od toho zčernání jsme změnili používané tablety a nové umytí už dopadlo o poznání lépe. Tak začínám mít pocit, že ta slitina možná není nakonec tak prašivá, jenom byla na povrchu vytvořená nějaká vrstvička, aby se to krásně blejskalo a až se jí dočista zbavíme, zbude obyčejnej hliník, kterej sice myčku nemiluje, ale nějak to přežije.
A mám toho dost, na kousku vnějšího povrchu, ze kterého se opravdu nestřílí, to odrbu jemným šmirglem a znovu s tím do myčky.
kejki

#14 Příspěvek od kejki »

Stačí brusná pasta, šmirgl nechá stopy.
sr71

#15 Příspěvek od sr71 »

Když jsem kdysi laboroval s mořením různých hliníkových dílů v NaOH, zjistil jsem že díl zčerná (způsobem jak je popisováno výše), pokud je v té lázni přítomno spolu s hliníkem železo (poprvé to bylo když jsem dal do lázně odstrojený hliníkový náboj jízdního kola ve kterém byly zalisované ocelové dráhy pro kuličky, poté jsem si několikrát ověřil že to dělá opravdu přítomnost Fe, takže si myslím že ten materiál mlýnku někde obshauje Fe)
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“