Crifodo píše:já bych chápal, kdyby nad nějakých 10-12 kHz měli mlaďoši hluchotu, ale 4k to je fakt na ten věk silný poškození sluchu, je to divný. Na druhou stranu by to vysvětlovalo někdy nepochopitlenou nenáročnost na kvalitu nahrávek, resp. že se spokojí s tím bahnem co hrajou rádia.
Zasa narazím na problém budgetu. Tu nejde o sluch ale to že lacné štúdio na území SR má taxu 35-45€ na hodinu. V tomto prípade sa bežne robí balíčkovou formou. Povedzme 1000-1500€ za jednu skladbu.
Vezmime si príklad 1000€
4 hodiny nahrávania, 6 hodín editu, 2 hodiny vokál, 2 hodiny mix, hodina master.
Toto je naj ideálnejší stav keď celá kapela je nacvičená, hrá do metronómu, zvládla to na 3-5 pokusov.
Proste profesionálna kapela.
Lenže dnes sa v štúdiu má už čarovať...takže do dopadne takto
8hodín nahrávania, 12hodín editovania, 5 hodín trápenia s vokálom, 10 hodín mix lebo kapela chce 500 zmien a "nevieš mi dat iné virtuálne kombo na basu" po 10ty krát a master je 15 minutový lebo už to ani počuť nechceš aká zgeplanina je z toho a pracuješ zadarmo nadarmo lebo už ti hodinovka klesla pod 50€ a už sa ti to neoplatí robiť.
Všetko preto lebo:
Kapela príde nenacvičená, 500pokusov zahrajú ani jeden z nich nieje dobre, pri editovaní sa musí zliepat zgepliť zo všetkých pokusov hladať ktorý v tej pasáži je najlepší a napasovať to tam, vokál je kryvý až za roh a keď vysvetlíš spevákovy ako má byť pred mikrofónom tak ti povie že nerozumieš umeniu, robíš s tým čo sa dá predsa to nieje tak dobré, prepáliš časový budget na veci ktoré mala kapela zabezpečiť a celá hudba na tom trpí že sa nepripravili. Už sa to neopláca a začína to strácať na kvalite pretože ako zvukár už s tým nič viac fyzicky nejde urobiť, a už musím robiť na inom projekte ak nechcem skrachovať ideálne na takom kde mám vyššiu výslednú hodinovú sadzbu.
Kým sme fanatici vlastného druhu a robíme svoju robotu radi, sme len ludia, a na konci dňa je pre nás naj dôlezitejšie aby sme mali na stole jedlo a mali strechu nad hlavou pod ktorou môžeme spať a volať ju domov.
Nikto nepôjde do mínusu len aby tá nahrávka znela o 10% lepšie keď si za to môže kapela. A na 90% každej zlej nahrávky, si za to veru môže kapela.
Nehovorím že neexistujú profesionálny hudobníci. Sám som zažil jazzovú kapelu pre ktorú som hodinu dopredu rozhádzal mikrofóny, prišli za 15 minut sa rozložili, spravili 2 pokusy za 20 minút, všetko perfektne v kliku že sme sa nemuseli dotknúť stôp, rychlo sme tam hodili kompresory ekvalizéry efekty a ešte v ten deň to bolo hotové a bolo to dobré. Dá sa to, ale to sú profi. A nie kabát revival kapela ktorá má dve vlastné songy a existuje len preto aby členovia mohi ujsť manželkám na výkend.
A toto nieje len o slovenských štúdiách a kapelách, ale všetkých na svete len s podstatne väčšími cenami ako u nás alebo v CZ.
Väčšie štúdia hento nepustia ani cez prah dverí. Ale čo máš robiť, keď o týždeň platíš nájomné za priestory a potrebuješ prachy aj na licencie na programy :/
Nieje to tak lahké, ukázať na zvukára že je vinný, lebo často krát doslova čaruje z toho čo dostal v nahrávačke. Aj napriek tomu že sa mu to vôbec neoplatí.