Odpory

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PetrL23

Odpory

#1 Příspěvek od PetrL23 »

Zdravím, poradí mi nikdo prosím o jaké odpory se jedná?Děkuji
Přílohy
image0(4).jpeg
image0(4).jpeg
image1.jpeg
image1.jpeg
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

sovětské rezistory MLT?
A podle rozměru zjistit Wattáž.
Přílohy
k806.jpg
k806.jpg
PetrL23

#3 Příspěvek od PetrL23 »

Myslím si že to jsou MLT ale nejsem si vůbec jistej.Watáž je určitě 0,25W. Ale ještě nevím jestli se jedná o Metaloxid nebo uhlík? Protože na internetu nikdo píše o uhlíku nikdo zase Metaloxid
tomasjedno

#4 Příspěvek od tomasjedno »

Ta druhá fotka jsou jasné МЛТ (metalizované), ale ta první mi tak nepřipadá. To jsou taky ruské, ale jiný typ, nejspíš uhlíkové.
Charos

#5 Příspěvek od Charos »

MLT 0,25, tedy kovová vrstva=metalizované, mají typické balení
Uhlíkové ruské byly zelené
h_honza

#6 Příspěvek od h_honza »

Technologie byla označována jako sklo-kovová, tedy ani uhlík, ani metaloxid. Uhlíkový odpor 0,25W by byl větší. Tesla vyráběla totéž jako TR151 - TR154, ty na obrázcích jsou ekvivalentní TR152. Původní ruské MLT měly někdy stříbřené vývody, černaly. Odpory z Tesly o něco tenčí pocínované vývody a tmavší barvu (jako ostatní z Tesly před příchodem různobarevných laků). Odpory na prvním obrázku vypadají - až na popis azbukou - jako výrobky Tesla. Že by dodávka pro Bratra?
Killroy
Moderátor

#7 Příspěvek od Killroy »

Myslím, že všechno jsou to MLT, jinak by byly zelený. Mívají masivnější vývody než naše Tesly a jak už bylo napsáno výše - rychle jim černaly.
Naposledy upravil(a) Killroy dne 01 říj 2023, 18:09, celkem upraveno 1 x.
Hydrawerk

#8 Příspěvek od Hydrawerk »

Mám je rád a bastlil jsem s nimi, ale vývody jsou fakt hůře pájitelné. Asi komunistickej cín, kterej černá.
ferdislav

#9 Příspěvek od ferdislav »

Já je pucuju hrubou stranou obyčejné houbičky na nádobí a jsou jako nové ;)
tomasjedno

#10 Příspěvek od tomasjedno »

h_honza píše:Odpory na prvním obrázku vypadají - až na popis azbukou - jako výrobky Tesla. Že by dodávka pro Bratra?
Dobrý tip!
PetrL23

#11 Příspěvek od PetrL23 »

Mám jich docela hodně tak mě zajímalo o co se jedná.Jsou po tátovy a ten myslím říkal že jsou ruské, ale nebyl jsem si jistej tak se raději ptám.
A další věc jako jsou na tom Metaliziované odpory s vlastním šumem? Jsou vhodné do audia? Díky za rady
h_honza

#12 Příspěvek od h_honza »

Nebyly označovány jako vyloženě nízkošumové, stabilní, atd. Byly to odpory pro běžné aplikace. Neměly ale známé šumové problémy starších uhlíkových odporů. Byly to odpory pro běžné použití, tedy i běžné audio - ne highend mazaný hadím olejem. Možná se údaj najde ve starých datasheetech - já to bohužel nemám.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Na vojně byly braný jako ty kvalitnější, vydržely i přehřátí přetížením, kdy na nich zhnědnul až zčernal lak, to už uhlíkáče obvykle hořely plamenem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
JirkaZ

#14 Příspěvek od JirkaZ »

Jde o metalizované MLT (obě fotky - neshledávám zásadní rozdíl, i když ta spodní je věrnější). Edit: připouštím, že ty horní jsou z tuzemska для товарищей...

Vývody MLT byly měděné a stříbřené, takže časem černaly a hůř se pájely. Ale stačilo je očistit.

V dobách TR112 to byla skvělá kvalita, srovnatelná (a běžně zaměňovaná) jen s TR151. Mám je v šuplíkách dodnes a ukapává mi slza ;-)

Rusáky jsem vždycky nesnášel, což ale neznamená, že ten šílenej systém občas nevyprodukoval něco zajímavého. Ty odpory (ale i jiné součástky) patřily do oné kategorie.

Důvodem bylo nakonec i to, že tam vše bylo tlačeno armádou, která o kvalitě nediskutovala, ale nařídila ji, jinak Gulag. Viz jejich měřáky nebo třeba řídící jednotky CNC, technologie výroby je identická s vojenskou technikou. Samozřejmě to zdaleka ne vždy fungovalo, ale...
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 03 říj 2023, 20:14, celkem upraveno 2 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
JirkaZ

#15 Příspěvek od JirkaZ »

h_honza píše:Možná se údaj najde ve starých datasheetech - já to bohužel nemám.

https://teslakatalog.cz/download/tesla_katalog_4_1989_bw.pdf el. strana 322 a další.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“