COLOR 110 ST
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
COLOR 110 ST
Nieje to iba rozostrené? Ten druhý trimer na VN trafe. (Vždy si fixou poznačiť pozíciu trimru pred jeho hýbaním, aby sa dal vrátiť kde bol)
Signál na OMF zjevně je, jinak by nedržela synchronizace a nebyly by tam barvy.
Ale na signálové desce nahoře u desky A máš propojku F/ČB. Tak ji přesuň na ČB a hledej černobílý obraz. Bez něj kalý barevný obraz stejně neuděláš.
Dokud tam nedostaneš ten černobílý, nemá smysl se hrabat v barvovém dekodéru či slepě vyměňovat jakoukoli součástku.
Začal bych kolem trimru P161 AMPL.Y na obě strany, jestli signál prochází přes T151, před ním, jestli prochází zpožďovací linkou. Na R153 zjevně ještě je, když jdou barvy.
No a pak musíš zjistit, jestli se dostává na vstup MCA660.
Osciloskopem lze tady měřit při libovolném signálu, teď ti ten signál někde cestou mizí. Správně musíš mít standardní čb signál po celé trase od OMF přes zpožďovací linku, MCA 660 a její výstup (pin 1 modulu G), za MCA 660 se zatemněním. To ale zjevně funguje, pokud to reaguje na potenciometr jasu.
Rozhodně to není závada demagnetizace či ostření, ty vypadají jinak.
Tak to trochu oživím - taky mě tu teď trápí jedna C110ST. Nechce synchronizovat. Vertikální synchronizace vůbec, horizontální někdy ano, někdy je každý druhý půlsnímek rozkmitán (viz foto). Mám tu dvě OMF, obě se chvoají stejně (tím neříkám, že jsou obě dobré), druhý modul S tu nemám. Digitál ukazuje zřejmě nesmysly, zkusím vytáhnout Avomet. Na výstupu z OMF ukazuje SS složku přes 10V, na výstupu z S pro vertikál dle osciloskopu impuls je, ale jen cca 0,75V místo 8V dle schematu.
Po elytech a vyhlazení jsem šel jako první, kolem OMF a S jsem něco málo horčího našel, ale po výměně beze změny. A250D tu ještě jeden mám, ale na modulu z Pluta, musel bych ho přepájet.
Máte nějaké rady a zkušenosti?
Ale ten impuls V skutečně musí mít aspoň 6 V, aby to spolehlivě drželo vertikální synchronizaci. Tvar impulsu vypadá v pořádku, tak zkontroluj napájecí napětí modulu S a jeho filtraci (ta chlupatina na průběhu může být naindukovaná přes smyčku kostření sondy, ale třeba taky ne).
Jestli ti sedí i průběhy na ploškách V+ (pin 5 OMF) a V- (pin 4 OMF, odtud se bere signál pro synchronizaci) , máš tam amplitudu signálu 2,5 V, hledej, kde ten signál do modulu S mizí. Řádkový rozklad přece žádný videosignál nepotřebuje, protože generátor jede trvale.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- radioelectrum