zásuvka se zahřívá LOCK
Moderátor: Moderátoři
"Jsou tu staré rozvody, takže ještě asi zemněné." Staré je nekonkrétní pojem. Kromě toho, dnes už musí být ochranný vodič všude.
Zeptám se takto - existuje proudový, či napěťový chránič? Pokud ano, jde o ochranu zeměním. Pokud ne, jde o ochranu nulováním.
"Zásuvka je připojená prodlužovákem do staré zásuvky," - to si děláš srandu?
"Jak takový přechodový odpor může být velký?" - měl by být nulový. Dejme tomu, že rychlovarka má výkon 2200W, tedy proud bude cca 10A. Při přechoďáku 1ohm se na něm ztratí výkon I²/R => 10²/1 = 100W, Tenhle výkon se promění v teplo. Roztaví izolaci, zdegraduje kontakty a může založit požár.
DukeNuke píše:Kromě toho, dnes už musí být ochranný vodič všude.
Pokud myslíš TN-S (tedy L + N + PE), pak nemusí. Týká se to pouze nových instalací či zásadních rekonstrukcí.
A je to zcela v pořádku, byť to není technicky optimální. To by totiž zákony apod. musely být retroaktivní, což si (alespoň zatím) nikdo v civilizovaném světě nedovolí.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
ferdislav píše:U takových dotazů bych mel jen jednu odpověď - zavolej si na to elektrikáře
bo ostatní je mlácení prázdné slámy, ve většině případů, jak je vidět
člověk který má šajn o dané věci takový dotaz ani nepoloží
Nechtěl bych vidět jak amatér měří odpor v zasuvce a fazové posuny : (
Co odpor, ale takovy proud
Zamknete to nekdo a ulozte do kose... toto nemdopadne dobre
Nic jsem měřit nechtěl a už vůbec ne fázový posun. Jen jsem se ptal jaký na to má vliv.
Jističe nebo pojistky jsou všude, ne? Ať je ochrana zemněním nebo nulováním.
Zásuvku nemůžu rozebrat, protože to dělal šikovný vyučený pán a já bych se mu montoval do řemesla.
S tím bych třeba poznamenal, že se třeba diletantsky dělají kontroly plynu v bytech, ale na elektriku se kašle.
Tím už se mi ale zase neřeší, proč je to zemněné, když to může být nulované a teoreticky, co by se stalo, kdyby to někdo přehodil.
Tímto děkuji a končím, ono to jednou za 14 dní na 5 minut vydrží.
Pokud ale zásuvka topí, když běží jenom lednička, nebo už po pěti minutách větší zátěže, je to špatně.
...Ono je tam víc problémů. Když jsem se v tom šťoural, konstatoval jsem, že ten dráteník co tam tu elektriku páchal měl zlaté české ručičky, jen mu do nich na$rat a revizák musel mít v krvi hodně promile, když bouchnul razítko na revizní zprávu. Třeba to teď vydává za třetí odboj, že tím škodil komunistům...