Výpočet vzduchové mezery výst.transformátoru
Moderátor: Moderátoři
Výpočet vzduchové mezery výst.transformátoru
Mám tu totálně shořelý výstupák z rádia Tesla TRIO ( koncová elektronka 35L31 s Ia cca 55 mA) , shořel i odpor 1k v její g2 , asi když funkci anody převzala po přerušení primáru trafa stínící mřížka . Převinout to nedokážu , ručně by se to nikdy do kostry nevešlo , a sehnat jiný je asi také nadlidský úkol .
Našel jsem v zásobách tráfko z adaptéru s usměrňovačem , bylo to 12Vdc / 1A . Samotné trafo má průřez cca 4,3 cm a délku střední siločáry kolem poloviny plechu cca 10 cm . Převod trafa s plechy je asi 23,7 , odpor primáru Rss 142 Ohmů , proud primáru naprázdno cca 29 mA při napětí 230V ac . Repro je 5 Ohmů a požadovaný výkon do 2W . Dolní mezní frekvence stačí bohatě 50-100 Hz . Pocitově se mi zdá, že jádro i se stávajícími vinutími musí pro daný účel stačit , nicméně by to zřejmě chtělo vylepšit vzduchovou mezerou – ale jak velkou ?? Plechy jsem přerovnal do stavu jedním směrem , jde to i přes lakování docela snadno , dostal jsem tam bez jednoho všechny viz obrázek.
Ví někdo prosím , jak na to , tj. jak to nahrubo spočítat bez nutnosti dělat k tomu doktorát ?
A kdyby měl náhodou někdo to originál tráfko volné popř. šasi s ním, rád to odkoupím. Díky.
Možná pritom měřit indukcnost
Na mezeru pouzivam papir známé tloušťky
https://docplayer.cz/8018397-Radiotechn ... kapsy.html
Strana 133
s pomocí proudu primáru naprázdno , tj. indukčnosti primáru , mně to zatím
nedocvaklo
Pokusně s papírem 0,1 mm ( tj. mezera je 2x 0,1 mm) vzrostl proud naprázdno asi 3,5x na cca 100 mA a zhruba v tomto poměru tedy klesla indukčnost primáru na cca 7,2 H (z cca 25H). To už se mně zdálo zbytečně moc - plechy jsou na hranách stříhány silně nepřesně nějakým kopytem a moc to nesedí ani po stažení ve svěráku . Nakonec jsem papír oželel, hrany zalakoval kvůli izolaci plechů a dal to bez mezery, která tam ale je díky těm mizerným hranám. Indukčnost primáru naprázdno je takto cca 15H , proudově si myslím, že to v dané aplikaci vyhoví . Ještě to před impegnací
lakem změřím i se ss sycením a uvidím .
- serviceman
Tomuto (okrem miliardy ďalších vecí) nerozumiem, prečo by mal vzrásť? Odpor vinutia sa predsa nezmenil.
Alebo to bolo napojené na nejakej striedavine?
Niekoľko výstupákov čo som mal v ruke mali medzeru skutočne 0,1-0,15mm
Myslím ale, že podstatný vplyv na reprodukciu rušenia v éteri to mať nebude.
výstupním transformátorem . Měření komplikoval fakt, že jediná 35L31 , kterou mám k dispozici, má pouze cca 55% emisní schopnost oproti katalogu . Musel jsem proto snížit Ia z předepsaných 55 mA na cca 37 mA,
víc v daném statickém prac. bodě elektronka nedá , a to změnou odporu v katodě namísto 140Ω cca 200Ω. Nezkreslený signál lze na osciloskopu do zátěže 5Ω pozorovat do max. výst. výkonu cca 0,7W/1kHz , pak již elektronka signál celkem symetricky omezuje. Z hlediska frekvenční závislosti lze pozorovat pokles o cca 3dB na charakteristice na frekvencích asi 55Hz a 6,5 kHz oproti těm 0.7W/1 kHz na výstupu . Trafo přenese i nižší frekvence než těch 55 Hz , ale signál poněkud "trojúhelnikovatí" . Na vyšších kmitočtech výšky "ubírá" velká rozptylová indukčnost - primár a sekundár jsou oddělené cívky. To ale v rádiu nevadí, na AM tam stejně nejsou .
Takže jako nouzové řešení je trafo z adaptéru jako výstupní trafo po úpravě - vložení vzduchové mezery - použitelné.